Na hlavný obsah

PS tvrdí, že envirorezort povolil pasenie dobytka v Malej Fatre v najvyššom stupni ochrany prírody

Miestna farma vedela o povolení skôr, než úrad rozhodol.

PS tvrdí, že envirorezort povolil pasenie dobytka v Malej Fatre v najvyššom stupni ochrany prírody
Územie Malej Fatry. Foto: STVR

Pasúci sa hovädzí dobytok je súčasťou vysokohorských lúk Malej Fatry. Miestna farma dostala od ministerstva životného prostredia povolenie pre ich zvieratá. Tie sa podľa opozičnej strany Progresívne Slovensko pohybujú aj po lúkach s piatym, teda najvyšším stupňom ochrany. Rezort pochybenie odmieta.

Farma Vrátna na svojich sociálnych sieťach prezentuje svoj hovädzí dobytok pri hornej stanici lanovky v Snilovskom sedle.

„V tomto prípade sa pastva uskutočňuje v treťom stupni ochrany v národnom parku, ale pasienok čiastočne zasahuje aj do najprísnejšieho piateho stupna ochrany v Národnej prírodnej rezervácii Chleb,“ vysvetlila poslankyňa Národnej rady SR Tamara Stohlová.

Dobytku na chránenom území Malej Fatry sa v Správach venoval redaktor Erik Adamson:

Na farme podľa ich sociálnych sietí vedeli o povolení pásť dobytok skôr než okresný úrad v Žiline vydal povoľovacie rozhodnutie.

„Farma Vrátna pasenie hovädzieho dobytka oznámila na svojich sociálnych sieťach už 4. mája. Samotná žiadosť o výnimku zo zákona o ochrane prírody a krajiny na okresný úrad Žilina však bola doručená až 6. mája. A rozhodnutie okresný úrad dokonca vydal až 17. mája. Podľa vlastných slov Štefana Kuffu je pasenie kráv v tejto lokalite výsledkom usilovnej práce štátnych tajomníkov,“ doplnila Stohlová.

Envirorezort sa ohradil

Štáb Slovenskej televízie, ktorému sa podarilo dostať pod Snilovské sedlo, už hovädzí dobytok v sedle nenašiel. No priemyselná kamera z hornej stanice lanovky prezrádza, že dobytok tam bol.

„Ministerstvo životného prostredia podporuje iniciatívy miestnych gazdov, farmárov či pastierov s cieľom zachovať tradičné hospodárenie a rovnako zachovať a podporiť chov hospodárskych zvierat. Práve tieto činnosti neoddeliteľne patria do národných parkov. Progresívne Slovensko, ktoré je nepriateľom ľudí žijúcich na vidieku starajúcich sa o krajinnú tvorbu, tomuto nikdy nebude rozumieť,“ reagoval rezort.

Národný park sa k situácii nevyjadril. Nemá totiž oficiálneho riaditeľa. Tomu dočasnému vypršal mandát a nový stále nedostal poverenie viesť park.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko