Na hlavný obsah

R. Kaliňák: Začíname s návratom k suverénnej ochrane nášho vzdušného priestoru, povedal o prílete stíhačiek F-16

Tretia stíhačka by mala prísť v októbri.

R. Kaliňák: Začíname s návratom k suverénnej ochrane nášho vzdušného priestoru, povedal o prílete stíhačiek F-16
Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Foto: STVR

V pondelok (22. 7.) sa končí dlhoročné čakanie a začína sa nová éra slovenského nadzvukového letectva. Na letisko v Kuchyni priletia prvé stíhačky F-16. Týmto dňom sa vraciame do situácie, kedy si budeme schopní suverénne chrániť svoj vzdušný priestor, vyhlásil minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

Slovensko podľa ministra dostáva jedny z prvých kusov najnovšej série týchto nadzvukových lietadiel. Ďalší kus z celkovo 14 objednaných by mal na Slovensko priletieť v októbri, priblížil v rozhovore s redaktorom Slovenskej televízie Andrejom Bálintom.

Pôvodne mali stroje priletieť na strategickú základňu v Sliači. Tú sa však za päť rokov nepodarilo modernizovať. Robert Kaliňák z toho obviňuje predošlé vlády.

„Ideme do provizórneho prostredia, kde budú tento rok parkovať všetky tri stroje. Naďalej budeme pracovať na tom, aby sme mohli prijať všetky vyrobené lietadlá, ktoré k nám prídu,“ dodal.

Ako minister uviedol, najväčší prínos nových stíhačiek pre Slovensko bude prístup k vlastnej protivzdušnej obrane. Za stoje Slovensko zaplatilo viac ako 1,5 miliardy eur. Táto suma zahŕňa aj základný servis, muníciu a výcvik, priblížil Robert Kaliňák.

Šéf rezortu obrany pripustil nákup aj ďalších štyroch strojov F-16. Diskusie sú však v počiatočnom štádiu.

Pozrite si celý rozhovor Andreja Bálinta s ministrom obrany Robertom Kaliňákom v relácii Aktuálne :24 o prílete prvých stíhačiek F-16:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko