Na hlavný obsah

Na Slovensku za posledné roky pribudlo množstvo ľudí s rakovinou kože. Nárast diagnózy evidujú aj poisťovne

Lekári radia, ako sa chrániť pred slnkom.

Na Slovensku za posledné roky pribudlo množstvo ľudí s rakovinou kože. Nárast diagnózy evidujú aj poisťovne
Ilustračná snímka - oddelenie klinickej onkológie A, ktoré je súčasťou II. Onkologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Počet chorých s rakovinou kože rapídne stúpol. Za posledné štyri roky pribudlo na Slovensku viac ako 6-tisíc nových prípadov. Onkologické ochorenie kože postihuje najmä seniorov. Aj keď sa slnku vo vyššom veku väčšinou vyhýbajú, odborníci upozorňujú, že koža si pamätá. Ochrana proti UV žiareniu aj pravidelná kontrola znamienok sú tak veľmi dôležité.

Pred štyrmi rokmi sa na rakovinu kože liečilo vyše 39-tisíc Slovákov. Vlani bojovalo s týmto ochorením viac ako 45-tisíc pacientov.

„Môžeme potvrdiť, že počet poistencov, ktorým bol diagnostikovaný niektorý z typov nádorového ochorenia kože, medziročne narastá. V roku 2023 sme zaznamenali až o 3-tisíc prípadov viac v porovnaní s rokom 2022,“ informovala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marianna Bublavá.

Prečo na Slovensku pribúda počet chorých s rakovinou kože, zisťoval v Správach redaktor Silvester Roštár:

„Počet poistencov s rakovinou kože stúpa. V roku 2020 to bolo 6 500. Vlani až 8 800,“ priblížil hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera Branislav Cehlárik.

„Najohrozenejšou skupinou sú ľudia nad 60 rokov. Zaujímavosťou je to, že sa to týka viac žien ako mužov,“ podotkla hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Kristína Baluchová.

Je tu leto a našu kožu vystavujeme slnku viac. Opálená koža je síce pekná, no opaľovanie je nebezpečné. Podľa odborníčky ľudia nevedia, že zhnednutie pokožky znamená, že koža sa bráni. Naše sfarbenie kože závisí od pigmentu – melanínu.

„Melanocyty vylučujú melanín, ktorý chráni kožu tým, že zhnedne a chráni ju pred slnečným žiarením. V tomto prípade si treba dávať veľký pozor na UV žiarenie, ktoré môže byť UV a UVB, ktorý môže byť nebezpečný,“ vysvetlila riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová.

Ako sa chrániť?

Práve UVB žiarenie spôsobuje opálenie, ale tiež spálenie pokožky, stojí za alergiami na slnko a rakovinou kože. Pri pobyte na slnku by sme mali zvoliť opaľovací krém, a to najmenej s faktorom 15. Krémovať by sme sa mali minimálne každé dve hodiny. Ak trávime čas pri vode, častejšie.

„Najzraniteľnejší sú ľudia, ktorí majú blond vlasy, červené vlasy, pehy, zelené oči. Tu sa veľmi ťažko opaľuje, koža sa ľahko spáli,“ uviedla Kováčová.

Karcinóm kože sa vyvíja najmä na miestach, ktoré sú málo chránené pred slnkom. Ide najmä o tvár, uši, krk či hrudník. Dôležitá je prevencia. Dermatológa by sme mali navštíviť minimálne raz za rok a nechať si skontrolovať znamienka. Kontrola celého tela trvá dvadsať až tridsať minút.

„Ľudia by mali spozornieť a navštíviť dermatológa. Okrem kontrol vtedy, ak sa objaví u nich znamienko, ktoré predtým nepozorovali alebo znamienko, ktoré nejak veľmi narástlo, zakrvácalo, zmenilo tvar,“ upozornila primárka oddelenia estetickej dermatológie Freis Lucia Michael.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko