Na hlavný obsah

V Rakúsku sa hovorí o štvordňovom pracovnom týždni: Komora práce žiada skrátenie pracovného času

Tí naopak žiadajú navýšenie pracovného času.

V Rakúsku sa hovorí o štvordňovom pracovnom týždni: Komora práce žiada skrátenie pracovného času
Smetiari v centre Viedne. Foto: Unsplash

Rakúska komora práce, ktorá zastupuje záujmy štyroch miliónov zamestnancov, opäť žiada skrátiť pracovný čas. Chce, aby štát spustil pilotný projekt, v ktorom by otestoval štvordňový pracovný týždeň.

Predstavitelia priemyslu aj Rakúska hospodárska komora sú proti. Tamojší zväz priemyselníkov nedávno naopak žiadal navýšiť fond pracovného času na 41 hodín týždenne.

Ministerstvo práce však štvordňový pracovný týždeň pre všetkých odmieta. Tvrdí, že jednotlivé odvetvia si v rámci kolektívnej zmluvy už teraz môžu flexibilne znížiť pracovný fond.

Dôkazom je firma z Horného Rakúska

Štvordňový pracovný týždeň je podľa šéfky Rakúskej komory práce Renate Anderlovej cesta k vyššej produktivite, spokojnosti a lepšiemu zdraviu zamestnancov.

Tvrdí, že dôkazom má byť aj elektrotechnická firma Kagerer z Horného Rakúska. Pracuje v nej 150 zamestnancov na plný úväzok, ale nie v Rakúsku bežných 38,5 hodiny, ale 36 hodín od pondelka do štvrtka, za čo dostávajú rovnaký plat ako za päť dní.

Jej riaditeľ Christian Ebner hovorí, že zamestnanci nevyužívajú 100 percent pracovného času, často sa podľa neho zhovárajú, popíjajú kávu a venujú sa iným veciam ako práci. V jeho firme to zmenili. Pracovníci vedia, že sa musí zachovať produktivita, a tak ju dosiahnu za kratší čas. Priznáva však, že získať nových zamestnancov je napriek tomu ťažké.

Iní chcú pracovný čas zvyšovať

Rakúska komora práce žiada širokú diskusiu so zamestnávateľmi. Diskusiu chce aj hospodárska komora a zväz priemyselníkov. Nie však o znižovaní, ale zvyšovaní pracovného času. Tvrdia, že už teraz je neobsadených 160-tisíc pracovných miest a do roku 2040 by to mohlo byť až pol milióna.

Podľa Renate Anderlovej takéto argumenty boli už pred 50 rokmi, keď sa začal znižovať pracovný čas na 40 hodín. Aj vtedy sa hovorilo, že chýba odborná pracovná sila, no napriek tomu sme to zvládli, povedala. Šéfka Rakúskej komory práce je presvedčená, že by to išlo aj tento raz.

Vo všetkých odvetviach však neplatí, že za nižší pracovný čas sa dá dosiahnuť rovnaká produktivita, upozornil v ORF profesor Martin Halla z Ekonomickej univerzity vo Viedni.

„V niektorých sektoroch sa dá dokonca zvýšiť produktivita tým, že sa zníži fond pracovného času. No neplatí to napríklad pri ošetrovateľoch, ktorí sa za štyri dni nepostarajú o toľko pacientov ako počas piatich. Rovnako je to v prípade gastronómie,“ povedal profesor Halla.

Pilotný projekt štvordňového pracovného týždňa testujú napríklad v Nemecku či Španielsku. V Spojenom kráľovstve sa do neho zapojilo 61 firiem, 56 s ním aj po ukončení skúšobnej fázy pokračuje. Znížil sa napríklad počet práceneschopnosti a výpoveď dalo menej zamestnancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál