Na hlavný obsah

Rekonštrukcia internátov spôsobí nápor na realitnom trhu. Pomôcť má nový portál pre študentov

Študentom má pomôcť nový portál.

Rekonštrukcia internátov spôsobí nápor na realitnom trhu. Pomôcť má nový portál pre študentov
Ilustračné foto. Foto: STVR

Budúci školský rok čaká bratislavský realitný trh nápor. Pre veľkú rekonštrukciu internátov v nich bude menej miest. Študentom má pomôcť nový internetový portál, ktorý vzniká v spolupráci s Vysokou školou múzických umení a Vysokou školou výtvarných umení.

Asociácia realitných kancelárií v spolupráci s vysokými školami prostredníctvom internetového portálu DOMIRE zjednoduší študentom hľadanie bývania.

„Pri hľadaní bytov na prenájom bude cez jednoduché tlačidlo možné získať ponuku bytov, kde už majitelia súhlasia, že prenájmu svoju nehnuteľnosť študentom. Čiže nemusia študenti jeden po druhom volať a zisťovať, či je možnosť takýto byt získať pre nich,“ informoval prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ján Palenčár.

V nadchádzajúcom školskom roku v dôsledku rekonštrukcie internátov nebude mať bývanie viac ako 1 300 študentov.

Problému s bývaním študentov sa v Správach venovala Lea Hubová:

„Našich študentov je spolu viac ako 650, situácia bude problematická asi pre každú vysokú školu, pretože sa rekonštruujú kapacity miest, čiže študenti budú asi celkom vystavený tlakom a pretekom o ubytovanie,“ uviedol odborný asistent Vysokej školy výtvarných umení Norbert Lacko.

Cena nájmu podobná tej internátnej

Jednou z požiadaviek vysokých škôl bolo, aby bola cena nájmu pre študenta podobná tej internátnej.

„V trojizbovom byte, ktorý má neprechodné izby, ktorý je vhodný na ubytovanie šiestich študentov, tak môže stáť jedno miesto pre študenta zhruba 200 eur,“ povedal Palenčár.

Tretina majiteľov nechce prenajímať študentom svoje bývanie pre možné poškodenie bytu. Súčasťou internetového portálu bude preto aj poistenie.

„Poisťuje nielen technické znehodnotenie alebo poškodenie nehnuteľnosti, ale poisťuje aj neplatenie nájmu. Je tak určený pre tých majiteľov bytov, ktorí môžu mať takéto obavy. Čiže chceme jednoducho, aby sa väčší počet prenajímateľov rozhodol, že prenajmú svoje nehnuteľnosti študentom,“ dodal Palenčár.

Minulý rok žiadalo Univerzitu Komenského o ubytovanie viac ako 8 000 študentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko