Na hlavný obsah

Republikáni schválili Trumpa za oficiálneho kandidáta, za svojho viceprezidenta si vybral J. D. Vancea

Vance je senátorom za Ohio.

Republikáni schválili Trumpa za oficiálneho kandidáta, za svojho viceprezidenta si vybral J. D. Vancea
Na snímke americký exprezident Donald Trump (vľavo) a senátor za štát Ohio a republikánsky kandidát na amerického viceprezidenta J. D. Vance (vpravo). Foto: TASR/AP

Republikánska strana v pondelok (15. 7.) oficiálne nominovala exprezidenta USA Donalda Trumpa za svojho kandidáta v novembrových prezidentských voľbách. Informovali o tom agentúry AP, AFP a Reuters.

Trump zase oznámil, že za svojho kandidáta na viceprezidenta v novembrových voľbách si vybral amerického senátora za štát Ohio J. D. Vancea. Uviedla agentúra Reuters.

„Po dlhom zvažovaní a premýšľaní a po zvážení obrovských talentov mnohých ďalších som sa rozhodol, že najvhodnejšou osobou na post viceprezidenta Spojených štátov je senátor J. D. Vance,“ napísal Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social.

James David Vance (39) je senátorom za štát Ohio od januára 2023. V minulosti patril medzi kritikov Trumpa – verejne ho označil za „idiota“ a „amerického Hitlera“, pripomína agentúra Reuters. Neskôr sa však stal jedným z jeho najväčších obhajcov.

Nominačný zjazd v Milwaukee

Trump si opätovnú kandidatúru oficiálne zabezpečil na nominačnom zjazde Republikánskej strany v meste Milwaukee, na ktorom získal podporu dostatočného počtu delegátov. Exprezident dosiahol potrebnú hranicu hlasmi zo svojho domovského štátu Florida.

K potvrdeniu republikánskeho prezidentského kandidáta došlo dva dni po streľbe na Trumpa počas predvolebného zhromaždenia v meste Butler v americkom štáte Pensylvánia. Na exprezidenta USA vystrelil poloautomatickou puškou 20-ročný T. H. Crooks.

Trumpovi prestrelil hornú časť pravého ucha, jedného účastníka podujatia zabil a ďalší dvaja utrpeli zranenia. Útočníka následne zastrelila tajná služba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet