Na hlavný obsah

Rezort obrany avizuje rozširovanie zbrojného priemyslu. V Dubnici nad Váhom predstavili novú linku

Slovensko sa chce v NATO uchádzať o centrum excelentnosti v oblasti delostrelectva a mínometov.

Rezort obrany avizuje rozširovanie zbrojného priemyslu. V Dubnici nad Váhom predstavili novú linku
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Rezort obrany chce investovať do modernizácie a rozšírenia zbrojného priemyslu u nás. Ako uviedol minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) – Slovensko sa chce v NATO uchádzať o centrum excelentnosti v oblasti delostrelectva a mínometov. Povedal to v Dubnici Nad Váhom, kde predstavil novú technologickú linku.

Delostrelecké zbrane sa v zbrojovke v Dubnici nad Váhom začali vyrábať v 30. rokoch minulého storočia. „Robil tu môj otec, aj jeho otec a a ešte jeho otec to tu staval. Pomalinky sa to modernizuje technológie sú stále nejaké nové, ide to dopredu,“ hovorí zamestnanec ZŤS Špeciál, a.s. Dubnica nad Váhom Michal Švitel.

Modernizácii obranného priemyslu sa v Správach venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

V auguste závod spustí skúšobnú prevádzku na najmodernejšej linke. „V ZŤS Special ideme obnoviť novú technologickú linku. Máme stroj na obrábanie hlavní, ktorý má možnosť obrábať hlavne až do dĺžky 10 metrov. Štandardná hlaveň na Zuzane má osem metrov. Postupne sa hlavne predlžovali,“ priblížil Kaliňák.

Práca nielen na tomto stroji je náročná na odbornosť a zručnosť. Každá chyba môže spôsobiť straty v tisíckach eur.

„Prijímame nových zamestnancov. Tento rok sme prijali 40 zamestnancov. Postupne sa bude naberať 50 až 100 ľudí,“ uviedol generálny riaditeľ ZŤS Špeciál, a.s. Miroslav Sim.

Nové pracovné miesta na východe

Programátor Adam Hoják pracuje na CNC strojoch v zbrojovke len rok, no už teraz je adeptom na prácu na novej linke. „Je to zodpovednosť. Je to nová a drahá mašina, ale nejak sa toho nebojím. Teraz robím niečo podobné,“ povedal.

Linka za viac ako dva milióny eur je súčasťou desaťmiliónového projektu na kompletnú obnovu technológií na výrobu 100 až 155-milimetrových hlavní v ZŤS Špeciál.

„Je to určite dobrý krok. Zároveň to naznačuje, že sa treba špecializovať a hľadať aj širšiu medzinárodnú spoluprácu. Môžeme sa stať aj v širšej medzinárodnej spolupráci kľúčovým hráčom na trhu, a to práve v takomto segmente,“ upozorňuje generál vo výslužbe Pavel Macko.

„Požiadali sme aj NATO a nového generálneho tajomníka o to, aby jednou z priorít bolo, že sa budeme uchádzať o centrum excelentnosti a tzv. nepriamu palebnú podporu, delostrelectvo a mínomety,“ dodal Kaliňák.

Minister obrany avizoval aj investície do leteckých opravovní v Trenčíne na servis stíhačiek F-16 a vrtuľníkov UHA60. Zbrojárstvo by malo podľa jeho slov v budúcnosti priniesť nové pracovné miesta aj na východe Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko