Na hlavný obsah

Rezort školstva zvažuje povinnú maturitu z matematiky, väčšina stredoškolákov je však proti

Študenti by si mohli vyberať z viacerých úrovní.

Rezort školstva zvažuje povinnú maturitu z matematiky, väčšina stredoškolákov je však proti
Maturant sa pripravuje na ústnu časť maturitných skúšok. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Rezort školstva zvažuje prípadné zavedenie povinnej maturitnej skúšky z matematiky. Vyplýva to z vyjadrenia ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas-SD) na pondelkovej (1. 7.) tlačovej konferencii.

Študenti by si mohli podľa ministra vyberať z viacerých úrovní maturity z matematiky. Náročnejšiu úroveň by mohli absolvovať napríklad budúci študenti technických odborov vysokých škôl.

„Vnímame, že aj pre rozvoj analytického myslenia, rozvoj zručností, ktoré priamo nesúvisia s matematikou, tá matematika dáva základy. Aj na štúdium na mnohých humanitných vysokých školách,“ povedal Drucker.

Štátny tajomník rezortu školstva Slavomír Partila hovoril v tejto súvislosti o dôležitosti spolupráce s odbornou verejnosťou. Poukázal aj na potrebu kvalitnejšej prípravy učiteľov matematiky.

Z nedávneho prieskumu realizovaného Študentskou radou stredných škôl (ŠRSŠ) pod záštitou rezortu školstva vyplýva, že až 84 percent stredoškolákov je proti zavedeniu povinnej maturity z matematiky.

V prípade možnosti výberu z viacerých stupňov náročnosti je nesúhlas s povinnou maturitou z matematiky nižší aj u respondentov, ktorí predtým nevedeli odpovedať alebo nesúhlasili (64,2 percenta).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko