Na hlavný obsah

Rezort zdravotníctva mešká s centralizáciou riadenia nemocníc. Hrozí nám 140-miliónová pokuta

Ministerka sa podľa opozície venuje iným veciam.

Rezort zdravotníctva mešká s centralizáciou riadenia nemocníc. Hrozí nám 140-miliónová pokuta
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: STVR

Nielen životné prostredie má problémy s plánom obnovy, ale aj ministerstvo zdravotníctva. Rezort mešká s projektom centralizácie riadenia veľkých štátnych nemocníc. Štát si dal za cieľ efektívnejšie riadiť nemocnice. Sľubuje si tak lepšie hospodárske ale aj medicínske výsledky. Pokuta za omeškanie môže byť viac ako 140 miliónov eur.

„Aj napriek niektorým omeškaniam implementácia napreduje a jednou z priorít ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) je aj samotný Plán obnovy a odolnosti SR,“ uviedol rezort v stanovisku.

Meškaniu centralizácie riadenia nemocníc sa v reportáži v Správach venoval redaktor Erik Adamson:

Opoziční poslanci naopak tvrdia, že rezort zdravotníctva sa neponáhľal s implementáciou projektu. Teraz s projektom zaostáva.

„Dolinková to mala riešiť čo najrýchlejšie, no namiesto toho sa rozhodla najprv pol roka čakať, potom vymieňa ľudí, a tým že nekoná, ohrozuje míľniky. Pani ministerka svojim nekonaním ohrozuje naozaj obrovské, a teraz nieže peniaze, ale ona ohrozuje životy a zdravie občanov,“ myslí si poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS).

„Centralizácia nemocníc bola vyriešená legislatívnym procesom teraz na júnovej schôdzi. Pani ministerka ohlási potom ďalšie kroky. Najprv musel prebehnúť legislatívny proces a potom nejaká vnútorná organizačná zmena v rámci ministerstva zdravotníctva,“ skonštatoval vicepremiér pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD).

Výmena šéfa služobného úradu

V rezorte vymenili šéfa služobného úradu. Podľa informácií Slovenskej televízie z prostredia zdravotníctva má práve táto osoba na starosti projekt z Plánu obnovy a odolnosti SR. „Ministerka, ktorá má svoju zodpovednosť, má dosadiť ľudí, ktorým ona dôveruje. Ale nakoniec ona má potom zodpovednosť za výsledok,“ podotkla Bittó Cigániková.

„V rámci niektorých meškajúcich cieľov a míľnikov bolo nevyhnutné začať procesy ich plnenia od začiatku. Prvé výsledky týchto opatrení sa dostavia neskôr, avšak v stanovených termínoch,“ dodal rezort zdravotníctva.

Novým generálnym tajomníkom služobného úradu ministerstva zdravotníctva sa stal Tomáš Lorenc. Jeho kancelária na otázky Slovenskej televízie, ako chce situáciu riešiť, do uzávierky neodpovedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko