Na hlavný obsah

Riešenie problému ruskej ropy by mohlo byť technické. Otázkou je, či by nešlo o porušenie sankcií

Analytici si takéto riešenie predstaviť vedia.

Riešenie problému ruskej ropy by mohlo byť technické. Otázkou je, či by nešlo o porušenie sankcií
Na snímke bratislavský Slovnaft. Foto: STVR

Premiér Robert Fico (Smer-SD) opakovane hovorí o technickom riešení, ako by mohla prúdiť na Slovensko ruská ropa cez Ukrajinu po tom, ako náš sused zastavil dodávky od spoločnosti Lukoil.

Analytici si to predstaviť vedia. Otázkou je, či by to bolo v súlade so sankciami. Exminister hospodárstva však hovorí, že žiadna krízová situácia sa zatiaľ nedeje.

Predseda vlády povedal, že s ukrajinskými politikmi už hovoril o technickom riešení dovozu ropy z Ruska cez Ukrajinu. Zatiaľ však prezradil len minimum.

„Na tomto sa musia zúčastniť viaceré krajiny. Za Slovensko opakujem, že sme pripravení. Vítam správy, ktoré potvrdzujú, že relevantné obchodné spoločnosti sa už zamýšľajú, ako toto technické riešenie v čo najkratšom čase zrealizovať,“ vyhlásil Fico.

Kontaktovali sme preto Slovnaft. Ten potvrdzuje spoluprácu na takomto riešení, o podrobnostiach však nechce hovoriť. Podľa šéfredaktora Energie-portálu Radovana Potočára existuje viacero možností, ako dostať ruskú ropu na Slovensko.

Dá sa úplne obísť územie Ukrajiny, cez Čierne more do Chorvátska a odtiaľ ropovodom Adria na Slovensko. Ak by malo ísť o riešenie premiéra, teda tranzit cez Ukrajinu, vie si predstaviť aj takúto možnosť, konkrétne ropovodom Družba.

„V prípade, že by sa našla iná spoločnosť ochotná prepraviť ropu namiesto Lukoilu a na druhej strane by tu bol odberateľ v podobe Molu a zároveň by Ukrajina s takýmto riešením súhlasila, tak možnosťou by bolo, že ropu cez Ukrajinu bude prepravovať iná spoločnosť ako Lukoil. Ropovod Družba v súčasnosti využíva viacero spoločností,“ hovorí Potočár.

Obchádzanie sankcií?

Otázkou však je, či by takto nedošlo k porušeniu alebo obchádzaniu sankcií. „Boli by v princípe splnené podmienky sankcií tým, že Lukoil by bol z tohto transakčného vzťahu vylúčený. Ukrajina si takýto postup môže vykladať ako obídenie sankcií. Hoci by de facto naplnili to, čo vyžadujú, ropu na Slovensko a do Maďarska by dopravili,“ vysvetľuje opäť Radovan Potočár.

Exminister hospodárstva Karel Hirman, dnes člen Demokratov, tvrdí, že dodávky ruskej ropy do Slovnaftu pokračujú naďalej a dokonca iní dodávatelia na úkor Lukoilu svoje dodávky navyšujú.

„Zatiaľ sa krízová situácia nedeje. Otázka je voči ukrajinskej strane, prečo stopla iba dodávky od Lukoilu a od ostatných ruských ropných spoločností dodávky pokračujú naďalej? Na druhej strane je tu otázka na slovenskú vládu, prečo sa tak bije za záujmy jednej ruskej ropnej spoločnosti?“ položil otázky Hirman.

Dodáva, že ceny pohonných látok nestúpajú, ale klesajú. Zároveň nerozumie, prečo vlády Ukrajiny, Maďarska a Slovenska zaťahujú občanov do sporov, ktoré sa netýkajú bezpečnosti týchto štátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko