Na hlavný obsah

Robert Fico: Členstvo Ukrajiny v NATO je zárukou tretej svetovej vojny

Premiér tvrdí, že europoslanci strany Smer vstup Ukrajiny nepodporia.

Robert Fico: Členstvo Ukrajiny v NATO je zárukou tretej svetovej vojny
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: Facebook/Robert Fico

Členstvo Ukrajiny v NATO je zárukou tretej svetovej vojny, povedal vo štvrtok (11. 7.) premiér Robert Fico. Podľa neho poslanci jeho strany v slovenskom parlamente vstup Kyjeva do aliancie nepodporia.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na prebiehajúcom summite organizácie, na ktorom sa zúčastňujú aj zástupcovia Slovenska, povedal, že Severoatlantická aliancia si želá, aby sa Ukrajina stala jej členom.

„Chápem želanie Ukrajiny. Ale členstvo Ukrajiny v NATO je len zárukou tretej svetovej vojny. Úprimne povedané, aj bez členstva Ukrajiny v NATO nie sme od nej ďaleko, keď sa pozrieme, ako niektoré vyspelé demokracie zatápajú pod kotlom,“ povedal Fico v nahrávke, ktorú zverejnil na sociálnej sieti.

Fico tiež tvrdil, že žiadal slovenských ministrov zahraničia a obrany, aby na summite NATO trvali na tom, že členstvo Ukrajiny v NATO bude možné len vtedy, ak s tým budú súhlasiť národné parlamenty členských štátov aliancie a ak budú splnené všetky podmienky.

Stoltenberg v stredu cestu Ukrajiny do aliancie označil za „nezvratnú“. Členské krajiny NATO na summite vo Washingtone tiež prijali spoločnú deklaráciu. Tá okrem iného sľubuje ďalšiu podporu Ukrajine, ktorá sa vyše dva roky bráni ruskej vojenskej invázii.

Súčasná Ficova vláda po vlaňajšom nástupe do úradu zastavila vojenskú pomoc Kyjevu zo štátnych zásob. Fico predtým tiež tvrdil, že stratégia západných krajín ohľadom Ukrajiny zlyhala a že Rusko nemožno poraziť v konvenčnej vojne.

Pellegrini na samite

Prezident SR Peter Pellegrini na tlačovej konferencii počas samitu NATO uviedol, že Slovensko rovnako ako ostatných 31 krajín vyjadrilo podporu záverečnému dokumentu samitu.

Slovensko podľa prezidenta súhlasilo aj s časťou vyhlásenia, v ktorej sa uvádza, že Ukrajina sa stane členom NATO pod podmienkou, že s tým budú spojenci súhlasiť.

„Priebeh samitu nebol vôbec nejakým spôsobom komplikovaný, nakoľko došlo k zhode všetkých členských krajín na definitívnom znení záverov, ktoré sú prezentované. Preto celá diskusia prebiehala skôr v tóne, kde sme jednotlivé členské krajiny potvrdzovali naše pozície, naše postoje, prezentovali naše priority,“ povedal Pellegrini. Podľa neho boli postoje SR pretavené do záverečného dokumentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko