Na hlavný obsah

Štát pomôže rodičom prvákov: Kedy sa budú rozposielať peniaze a aká suma to bude?

Peniaze podľa samoživiteľky prídu neskoro.

Štát pomôže rodičom prvákov: Kedy sa budú rozposielať peniaze a aká suma to bude?
Rodičia prvákov dostanú zvýšený príspevok.

Rodičia detí, ktoré nastúpia v septembri po prvý raz do školy, dostanú jednorazovo vyšší prídavok na dieťa. Mal by im pomôcť pri nákupe školských potrieb na začiatku školského roku. V októbri dostanú jednorazovo 170 eur. Informovalo o tom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

Lucie je slobodná matka troch detí. Dve z nich majú v novom školskom roku prvýkrát nastúpiť do školy. Ceny za pomôcky ju nemilo prekvapili, keďže nemá prácu.

„Obchody vedia, že sa ide do školy tak tie školské tašky sú drahšie. Začala som nad tým rozmýšľať, lebo zostáva takmer mesiac do nástupu do školy, ale ešte som sa k tomu nedostala ani finančne,“ uviedla matka dvoch budúcich prvákov.

Príspevku pre rodičov prvákov a cenám školských pomôcok sa v reportáži v relácii Správy venovala redaktorka Natália Dvoranová a redaktor Erik Vrábel:

Rodičia prvákov dostanú v októbri zvýšený prídavok na dieťa. Nemusia oň žiadať. „Celková suma zvýšeného prídavku na dieťa z dôvodu nástupu dieťaťa do prvého ročníka základnej školy bude 170 eur. Klasický, teda bežný prídavok na dieťa, predstavuje 60 eur, 110 eur je to zvýšenie,“ priblížila hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marianna Šebová.

Lucie príspevok víta a tvrdí, že jej ako samoživiteľke pomôže. Uvítala by, keby ho štát posielal skôr. „Príspevok príde neskoro, takže peniaze si musím nejako vopred zaobstarať, požičať si od rodiny alebo od priateľov a potom im to dodatočne vrátiť,“ skonštatovala.

Školské potreby sú stále drahšie

Podľa predavačiek v papiernictvach si väčšina rodičov necháva nákup pomôcok na poslednú chvíľu. Odporúčajú však, aby ich kúpili čo najskôr. Kým je v obchode väčší výber a menej ľudí.

Základný balík pre prváka kompletne vychádza okolo 200 až 250 eur. Ale už tam má vlastne komplet všetko v cene, všetky zošity, dosky, všetky potrebné veci, čo musí kúpiť na začiatok,“ vysvetlila zástupkyňa vedúcej v papiernictve ŠEVT Katarína Kočišková.

To, že ceny školských pomôcok stúpajú, potvrdila aj analytička Eva Sadovská. V porovnaní s vlaňajškom vzrástli približne o päť percent. „Porovnávajme ceny, pokojne vyhľadávajme aj zľavy ale na druhej strane im nepodľahnime. Nakupujme naozaj iba to, čo potrebujeme,“ vyzvala.

Výdavky na pomôcky však nie sú všetko, čo musia rodičia zaplatiť školákom. Analytička apeluje na rodičov, aby si odložili peniaze aj na stravu, krúžky či školské kluby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika