Na hlavný obsah

Rokovací poriadok parlamentu môže vyzerať inak, koalícia plánuje zmeny. Opozícia aj politológ v tom vidia problém

Podľa opozície chce vláda obmedziť možnosť vyjadriť sa v rozprave.

Rokovací poriadok parlamentu môže vyzerať inak, koalícia plánuje zmeny. Opozícia aj politológ v tom vidia problém
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Koalícia plánuje meniť rokovací poriadok parlamentu. Potvrdili to predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Ján Richter a podpredseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko. Opozícia od toho očakáva obmedzenie možnosti vyjadriť sa v rozprave. Podobný názor má aj politológ.

Novela trestných kódexov či zmena RTVS na STVR. Obe v parlamentnom pléne sprevádzala niekoľkohodinová rozprava, vo väčšine prípadov s opozičnou kritikou. Po novom by mohol schvaľovací proces vyzerať inak, koalícia totiž plánuje meniť rokovací poriadok.

Ako sa môže zmeniť rokovací poriadok parlamentu zisťoval v Správach redaktor Timotej Pisch:

„Ktoré sa budú týkať otázky posúdenia, do akej miery je treba prvé čítanie, do akej miery navrhovateľ, spravodajca môžu vystupovať, či minister môže v rámci rozpravy reagovať. Takže sme vytvorili koaličnú pracovnú skupinu a verím, že v auguste dospejeme k nejakej podobe nového rokovacieho poriadku. Bez toho sa parlament riadiť nedá,“ povedal podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS).

„V rámci poslaneckého grémia sme sa dohodli, že sa pripraví novela rokovacieho poriadku. Dnes si každá jedna strana pripravuje námety a predpokladám, že po prázdninách sa k tomu zídeme a budeme mať ambíciu sa spojiť a dohodnúť na novele rokovacieho poriadku,“ ozrejmil Ján Richter (Smer-SD).

Predseda opozičnej SaS Branislav Grohling vidí za zmenou rokovacieho poriadku snahu obmedziť opozícii priestor na vyjadrenie.

„Keď sa preberala novela Trestného zákona, nám vôbec neumožnili túto novelu konzultovať, pripomienkovať, neotvárali sa výbory. Preto sme využívali zasadnutie Národnej rady, kde sme sa prihlasovali do rozpravy a toto vadilo koaličným poslancom a preto prišli s tým, aby nás ešte viac umlčali,“ reagoval poslanec Branislav Gröhling (SaS).

S opozíciou súhlasí aj politológ

Podobné dôvody vidí v súvislosti so snahou novelizovať rokovací poriadok aj politológ. „Rozprava je tiež priestor na to, aby verejnosť počula názory, názory opozičných poslancov. Pokiaľ sa budú znižovať alebo skracovať časy určené pre opozičných poslancov, tak to tiež znižuje mieru transparentnosti,“ myslí si politológ z Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

V priebehu leta môžu všetky parlamentné strany a hnutia vypracovať návrhy, čo podľa nich treba zmeniť v rokovacom poriadku.

„Je to najmä nejaké nastavenie pravidiel správania poslancov a vynucovanie základnej slušnosti. Čo robiť v situáciách, kedy poslanci a poslankyne majú výroky, ktoré idú za hranice nejakej normálnej slušnosti,“ poznamenal poslanec Martin Dubéci (PS). Koalícia chce presadiť zmeny v rokovacom poriadku do konca roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko