Na hlavný obsah

RTVS zanikla, vznikla STVR. Prezident podpísal zákon na poslednú chvíľu, meno štatutára je stále neznáme

Legislatíva vyšla v Zbierke zákonov pred polnocou.

RTVS zanikla, vznikla STVR. Prezident podpísal zákon na poslednú chvíľu, meno štatutára je stále neznáme
Logo RTVS. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Prezident Peter Pellegrini podpísal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR), ktorý je účinný od pondelka (1. 7.). Stalo sa tak na poslednú chvíľu.

Ak by hlava štátu podpísala zákon neskôr, konala by protiústavne. Upozornil na to ústavný právnik Vincent Bujňák. Poslanci stanovili, že legislatíva nadobudne účinnosť 1. júla. Pokiaľ by Pellegrini legislatívu nestihol do tohto termínu podpísať, musel by ju vetovať.

O vzniku STVR informovala v Ranných správach redaktorka Karolína Janičíková:

Ešte vo štvrtok (26. 6.) Peter Pellegrini uviedol, že zákon podpíše až tento týždeň a že sa s ním potrebuje pred podpisom oboznámiť. Zákon však podpísal v nedeľu (30. 6.) večer a pred polnocou stihol vyjsť aj v Zbierke zákonov.

Novovzniknutá inštitúcia zatiaľ bude fungovať bez rady aj riadneho vedenia. V pondelok totiž zanikol spolu s RTVS aj mandát generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja.

Namiesto riaditeľa bude telerozhlas viesť najbližšie tri mesiace štatutár s obmedzenými právomocami. Toho menuje predseda Národnej rady (NR) SR, v tomto prípade zastupujúci predseda Peter Žiga (Hlas-SD). Na tejto nominácii musí vzniknúť súhlas v koalícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko