Na hlavný obsah

Rusi uskutočnili na Ukrajine rozsiahly vzdušný útok. Z Kyjeva hlásia mŕtvych, zásah utrpela aj detská nemocnica

Útok v ďalšom ukrajinskom meste zabil desať ľudí.

Rusi uskutočnili na Ukrajine rozsiahly vzdušný útok. Z Kyjeva hlásia mŕtvych, zásah utrpela aj detská nemocnica
Záchranné služby pracujú na mieste detskej nemocnice zasiahnutej ruskými raketami v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Rozsiahle ruské nálety si v pondelok (8. 7.) ráno vyžiadali 31 mŕtvych a 125 zranených v Kyjeve a Dnepropetrovskej oblasti. Ukrajinské ministerstvo vnútra informovalo o zvýšení bilancie v pondelok popoludní.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil odvetu za útok, ktorý okrem iného zasiahol aj detskú nemocnicu v ukrajinskom hlavnom meste. Chce tiež zvolať zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, informovala agentúra Reuters. Rusko uviedlo, že útočilo na vojenské zariadenia a letecké základne, nie na civilné ciele.

V Kyjeve, ktorého starosta Vitalij Kličko uviedol, že ide o jeden z najhorších útokov na hlavné mesto od začiatku invázie, hlásili najmenej 20 mŕtvych a 61 zranených. Útok v meste Kryvyj Rih zabil desať ľudí, uviedol starosta mesta v Dnepropetrovskej oblasti Oleksandr Vilkul.

Mesto podľa neho utrpelo niekoľko zásahov vrátane administratívnej budovy a priemyselného závodu. Úrady v Dnepri tiež informovali o jednom mŕtvom a šiestich zranených.

Vyhlásili letecký poplach

Vo všetkých ukrajinských regiónoch v pondelok ráno vyhlásili letecký poplach a výbuchy hlásili aj z ďalších ukrajinských miest.

„Ruskí teroristi opäť zaútočili raketami na Ukrajinu. Rôzne mestá: Kyjev, Dnipre, Kryvyj Rih, Slovjansk, Kramatorsk. Viac ako 40 rakiet rôznych typov. Útok poškodil obytné budovy, infraštruktúra a detská nemocnica,“ napísal na sieti Telegram prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho by mal „celý svet využiť všetko svoje odhodlanie, aby ruské údery konečne skončili“.

Podľa ukrajinského ministerstva vnútra Rusko poškodilo viac ako 50 civilných objektov vrátane obytných budov, nákupného centra a dvoch zdravotníckych zariadení. Na miestach úderov naďalej prebiehajú odstraňovacie práce.

Veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk uviedol, že ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 30 z 38 rakiet vypustených Ruskom vrátane jednej hypersonickej rakety Kindžal.

K situácii v zasiahnutej kyjevskej nemocnici Zelenskyj uviedol, že sutiny uväznili ľudí a že presný počet zranených a mŕtvych stále nie je známy. „Teraz všetci pomáhajú s odpratávaním trosiek,“ dodal s tým, že Rusko „nemôže nevedieť“, kam mieria jeho rakety.

Neobvyklý útok na denného svetla

Úrady v Kyjeve k ruskému útoku skôr uviedli, že pracovala protivzdušná obrana a že trosky dopadli na viacero miest metropoly, kde spôsobili škody a v jednom prípade požiar.

„Je to jeden z najhorších útokov. Vidíte, to je detská nemocnica,“ povedal kyjevský starosta Kličko agentúre Reuters, keď stál pri ťažko poškodenej budove. Na mieste podľa neho pracuje viac ako stovka záchranárov.

Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK uviedla, že v Kyjeve boli úplne zničené alebo poškodené tri transformátorové stanice a tiež časti rozvodnej siete.

Útok je neobvyklý tým, že ho ruské sily vykonali za denného svetla, v čase dopravnej špičky. Ukrajinské letectvo uviedlo, že Rusko pri ňom použilo okrem iného hypersonické strely Kinžal.

Rusko útočilo na Ukrajinu už v noci na pondelok. Ukrajinské letectvo ráno uviedlo, že boli použité štyri strely s plochou dráhou letu Ch-101 odpaľované z bombardérov Tu-95 a dve strely Iskander-M. Tri strely Ch-101 boli podľa letectva zničené nad Žytomyrskou a Čerkaskou oblasťou.

Vzdušnému útoku na Ukrajine sa v Správach RTVS venoval Matúš Havlík:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet