Na hlavný obsah

Rusko nevylučuje nasadenie jadrových zbraní, reaguje tak na plán umiestniť americké rakety v Nemecku

Podľa Kremľa to povedie ku situácii podobnej studenej vojne.

Rusko nevylučuje nasadenie jadrových zbraní, reaguje tak na plán umiestniť americké rakety v Nemecku
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko nevylučuje nasadenie svojich rakiet vybavených jadrovými hlavicami, v reakcii na plán umiestniť americké strely dlhého doletu v Nemecku. Vo štvrtok (18. 7.) to podľa ruských médií uviedol námestník tamojšieho ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Nevylučujem nič,“ reagoval Riabkov na novinársku otázku, či ruská strana zvažuje možnosť rozmiestnenia rakiet vybavených jadrovými zbraňami. Tvrdí, že vinou Nemecka a predovšetkým Spojených štátov, „ktoré stoja na čele Severoatlantickej aliancie, došlo k úplnému zničeniu dohôd v oblasti kontroly zbrojenia“.

Denník The Washington Post pripomína, že USA a niekdajší Sovietsky zväz podpísali v roku 1987 zmluvu o likvidácii rakiet krátkeho a stredného doletu. Spojené štáty v roku 2019 od dohody odstúpili s odvolaním sa na porušovanie zmluvy zo strany Ruska. Kremeľ toto obvinenie odmietol.

Nemecko a USA minulý týždeň oznámili dohodu o umiestnení amerických riadených striel typu Tomahawk a ďalších zbraní dlhého dosahu na území Nemecka od roku 2026. V dokumente sa tiež spomínajú protilietadlové rakety SM-6. Ale aj novo vyvíjané nadzvukové zbrane, „ktoré majú výrazne väčší dosah než súčasné pozemné systémy v Európe“.

Podľa Kremľa povedie tento plán dočasne umiestniť americké strely v Nemecku ku konfrontácii so Západom v štýle studenej vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet