Na hlavný obsah

Rusko plánovalo vraždu šéfa nemeckej zbrojárskej spoločnosti, ktorá dodáva zbrane Ukrajine, tvrdí CNN

Ich plán prekazili USA a Nemecko.

Rusko plánovalo vraždu šéfa nemeckej zbrojárskej spoločnosti, ktorá dodáva zbrane Ukrajine, tvrdí CNN
Šéf nemeckej zbrojárskej spoločnosti Rheinmetallv Armin Papperger v spoločnosti nemeckého kancelára Olafa Scholza. Foto: STVR

Spojené štáty a Nemecko odhalili plán Ruska zavraždiť šéfa nemeckej zbrojárskej spoločnosti, ktorá dodáva zbrane na Ukrajinu. Podľa televíznej stanice CNN boli prípravy atentátu v pokročilom štádiu.

Americká tajná služba ich odhalila začiatkom roka. Viacerí páchatelia už boli na území Európskej únie a sledovali pohyb riaditeľa nemeckej zbrojárskej firmy.

Vražda 61-ročného Armina Pappergera mala byť súčasťou série plánov Ruska zameraných na likvidáciu vedúcich predstaviteľov obranného priemyslu v celej Európe podporujúcich ukrajinskú armádu.

Plánovanej vražde šéfa nemeckej zbrojárskej spoločnosti sa v Správach o 12.00 h venoval redaktor Tibor Macák:

Nemecká zbrojárska spoločnosť Rheinmetall sa dostala do popredia záujmu ruských tajných služieb pre dodávky mimoriadne účinných 155 milimetrových delostreleckých granátov, tankov a ďalších bojových vozidiel. Firma sa navyše chystá v najbližších týždňoch otvoriť na Ukrajine továreň. Vyrábať by v nej mali obrnené transportéry, čo vraj vyvoláva veľké obavy Moskvy.

Hovorca nemeckej vlády v súvislosti s plánovaným atentátom na Pappergera konštatoval, že kabinet kancelára Olafa Scholza berie hrozby ruského režimu veľmi vážne. Nemecké bezpečnostné orgány sú mimoriadne ostražité a úzko spolupracujú s medzinárodnými partnermi.

Podľa šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej Rusko vedie hybridnú útočnú vojnu. Spojenci v rámci Európy musia zabezpečiť čo najlepšiu ochranu pred akciami ruských tajných služieb.

Kremeľ obvinenia odmieta

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok obvinenia odmietol. Peskov podľa ruskej agentúry TASS uviedol, že informácie o plánovanom atentáte pripomínajú falošné správy.

„Je pre nás veľmi ťažké komentovať správy z rôznych médií, ktoré neobsahujú serióznu argumentáciu,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Peskov, ktorý podľa TASS upozorňoval na anonymné zdroje médií.

„Všetko sa prezentuje v štýle ďalších falošných správ. Takéto správy nemožno brať vážne, „tvrdil hovorca ruského prezidenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet