Na hlavný obsah

Rusko situáciu okolo amerických prezidentských volieb sleduje, má však inú prioritu

Rusko reagovalo na odstúpenie Joea Bidena z kandidatúry na post prezidenta.

Rusko situáciu okolo amerických prezidentských volieb sleduje, má však inú prioritu
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Kremeľ sleduje situáciu okolo prezidentských volieb v Spojených štátoch. Za prioritu však nepovažuje ich výsledok, ale dosiahnutie cieľov svojej vojenskej operácie na Ukrajine. Uviedol hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS v reakcii na rozhodnutie terajšieho šéfa Bieleho domu Joea Bidena odstúpiť z kampane za svoje znovuzvolenie.

„Do volieb sú ešte štyri mesiace a to je dlhá doba, počas ktorej sa mnohé môže zmeniť. Musíme sústrediť pozornosť a sledovať, čo sa bude diať ďalej. Našou prioritou je dosiahnutie cieľov špeciálnej vojenskej operácie, a nie výsledky volieb v USA, „vyhlásil hovorca prezidenta Vladimira Putina.

Biden síce odstúpil z kampane, ale zostáva prezidentom až do konca svojho funkčného obdobia, pripomenul TASS.

Za „špeciálnu vojenskú operáciu“ označuje Moskva vojnu proti Ukrajine. Najkrvavejšiu vojnu v Európe od druhej svetovej vojny rozpútali ruské vojská, ktoré 24. februára 2022 vpadli na Putinov rozkaz do susednej krajiny. Ukrajina sa bráni už 879 dní, pričom kľúčovú úlohu zohráva vojenská a ďalšia pomoc zo Západu, ktorú v prvom rade poskytla Bidenova vláda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet