Na hlavný obsah

Rusko spustilo jeden z najväčších dronových útokov na ukrajinskú metropolu od začiatku vojny

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila viac než 89 dronov.

Rusko spustilo jeden z najväčších dronových útokov na ukrajinskú metropolu od začiatku vojny
Ukrajinský vojak kráča s prieskumným dronom Leleka. Foto: TASR/AP

Rusko spustilo v noci na stredu (31. 7.) niekoľko vĺn dronových útokov na ukrajinskú metropolu Kyjev. Išlo doposiaľ o jeden z najrozsiahlejších útokov takéhoto typu od začiatku vojny, uviedla vojenská správa ukrajinského hlavného mesta. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetkých 89 vypustených dronov iránskej výroby a jednu riadenú strelu, uviedli agentúry Reuters a AFP.

V Kyjeve bol v platnosti letecký poplach takmer celú noc. Ruské útoky boli cielené predovšetkým na Kyjevskú oblasť v strednej časti krajiny, kde protivzdušná obrana zostrelila vyše 40 bezpilotných lietadiel.

Terčom útokov tam bolo najmä hlavné mesto a jeho predmestia. Úlomky po zostrelení dronov napáchali škody na miestnych budovách, nijaké obete či zranených však dosiaľ nehlásili.

Zároveň išlo o siedmy dronový útok Ruska na Kyjev v priebehu júla, spresnil šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko.

„Bol to jeden z najmasívnejších útokov útočnými dronmi na Ukrajinu počas celej vojny,“ uviedol Popko na platforme Telegram. Ako dodal, podľa doterajších dostupných informácií nedošlo v Kyjeve k žiadnym obetiam ani škodám.

Terčom boli vojenské letiská a sklady

Celkový rozsah útoku doposiaľ nebol bezprostredne jasný. Ruské štátne tlačové agentúry s odvolaním sa na ruských vojakov na Ukrajine uviedli, že terčom útokov bolo viacero vojenských letísk a vojenských skladov po celej Ukrajine. Reuters pripomína, že tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť.

V Kyjeve a na väčšine územia strednej a východnej Ukrajiny platil letecký poplach už od utorka 22.00 h. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uviedol, že útok na ukrajinskú metropolu prišiel z viacerých smerov.

Podľa svedkov sa viackrát počas noci v Kyjeve ozývali explózie, ktoré zneli ako odrážanie vzdušných útokov protivzdušnou obranou, cituje Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet