Na hlavný obsah

Rusko vydalo zatykač na manželku Alexeja Navaľného, obviňuje ju z extrémizmu

Spolu s deťmi sa už dlhší čas zdržiava v zahraničí.

Rusko vydalo zatykač na manželku Alexeja Navaľného, obviňuje ju z extrémizmu
Julija Navaľná - manželka zosnulého opozičníka Alexeja Navaľného. Foto: ČTK/AP

Súd v Moskve vydal v utorok (9. 7.) príkaz na zatknutie vdovy po politikovi Alexejovi Navaľnom, ktorú v Rusku obvinili z účasti v „extrémistickej skupine“. Juliji Navaľnej, šéfke ľudskoprávnej organizácie Human Rights Foundation (HRF), na základe tohto obvinenia hrozí šesť rokov väzenia.

Príkaz na jej vzatie do väzby na dve mesiace vydali v neprítomnosti obvinenej. Navaľná i jej dve deti sa totiž už dlhší čas zdržiavajú v zahraničí. Súd dodal, že Navaľná sa „skrýva“ pred orgánmi činnými v trestnom konaní, a preto po nej vyhlásili pátranie. Ak by vstúpila na územie Ruskej federácie, zadržali by ju.

Do vedenia HRF Navaľnú zvolili pred týždňom, keď na tomto poste vystriedala šachového veľmajstra Garriho Kasparova, ktorý ho zastával 12 rokov.

Pred svojou smrťou vo väzení vo februári 2024 bol Alexej Navaľnyj jedným z najznámejších predstaviteľov ruskej opozície, známym svojou prácou pri odhaľovaní korupcie. A bol tiež kritikom prezidenta Vladimira Putina.

Presné okolnosti jeho smrti zostávajú nejasné. Podľa ruských úradov bola jeho smrť prirodzená.

Navaľného rodina a blízki spolupracovníci zodpovednosť za ňu pripisujú ruskému vedeniu a katastrofálnym životným podmienkam vo väzení. Tam sa Navaľnyj dostal so zdravím podlomeným pokusom o otravu s použitím nervovoparalytickej látky novičok.

Julija Navaľná po manželovej smrti deklarovala, že bude pokračovať v jeho práci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet