Na hlavný obsah

Ruský súd poslal na šesť a pol roka do väzenia americko-ruskú novinárku Alsu Kurmaševovú

Mala šíriť nepravdivé informácie o ruskej armáde.

Ruský súd poslal na šesť a pol roka do väzenia americko-ruskú novinárku Alsu Kurmaševovú
Americko-ruská novinárka Alsa Kurmaševová. Foto: SITA/AP Photo

Ruský súd na neverejnom procese odsúdil americko-ruskú novinárku Alsu Kurmaševovú zo stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) na šesť a pol roka väzenia za šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde.

Súd sa konal v piatok (19. 7.) a v pondelok (22. 7.) sa verdikt objavil v oficiálnych záznamoch súdu. Informovala o tom agentúra AP.

Rozsudok vyniesol súd v meste Kazaň ešte v piatok, v ten istý deň, keď súd v Jekaterinburgu odsúdil amerického novinára denníka Wall Street Journal Evana Gershkovicha na 16 rokov väzenia za špionáž.

Kurmaševovú podľa webovej stránky Najvyššieho súdu Tatárskej republiky odsúdili za šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde. Hovorkyňa tamojšieho súdu agentúre AP telefonicky potvrdila, že americko-ruská novinárka bola odsúdená na šesť a pol roka väzenia v prípade, ktorého podrobnosti sú predmetom utajenia.

Výkonný riaditeľ RFE/RL Stephen Capus označil v pondelok proces proti Kurmaševovej za výsmech spravodlivosti a vyzval na jej prepustenie.

Zadržali ju na letisku v Kazani

Kurmaševová žila pred zadržaním s manželom a deťmi v Prahe. Do Ruska odcestovala vlani v máji z rodinných dôvodov. V júni ju pred spiatočným letom zadržali na letisku v Kazani a zabavili jej americký aj ruský pas.

Ruské úrady novinárke najskôr udelil pokutu za to, že nenahlásila svoje dvojaké občianstvo. V októbri ju zadržali a obvinili zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde na základe zákona, ktorý Rusko prijalo krátko po začiatku invázie na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet