Na hlavný obsah

Rybári a ZMOS chcú zastaviť trend zakazovania predaja živých kaprov

Po živých rybách však nie je tak veľký dopyt.

Rybári a ZMOS chcú zastaviť trend zakazovania predaja živých kaprov
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chce spolu s rybármi zastaviť trend zakazovania predaja živých kaprov. Aktivisti tvrdia, že je to nehumánne. Podľa rybárov manipuláciu a predaj rýb prísne stráži veterinárna správa.

Aktivisti poškodzujú dobré meno slovenských chovateľov rýb. Tvrdí to ZMOS, ktoré plánuje o tejto problematike rokovať so svojimi členmi. Rybári chcú dopriať ľuďom kvalitné kapry. Bojujú za to, aby ich mohli predávať živé.

„Potrebujeme proti týmto aktivistom začať pracovať celoročne. Oni vždycky začali kampaňou pred Vianocami, keď sme najviac zamestnaní, keď sa snažíme dostať naše produkty na trh,“ uviedol prezident Združenia chovateľov rýb na Slovensku (ZCHRS) Miroslav Šlenc.

Predaju živých kaprov sa v Správach venovala redaktorka Natália Dvoranová:

Podľa neziskovej organizácie Humánny pokrok je predaj a prevoz živých kaprov nehumánny. „Každá manipulácia je preňho stresujúca. Rovnako, ako keby ste to robili s iným divo žijúcim zvieraťom. Vedecké odporúčania hovoria jasne, že pri rybách by sa mala obmedziť preprava,“ tvrdí predseda organizácie Martin Smrek.

Rybári odmietajú, že by ryby prevážali v zlých podmienkach. Hovoria, že ich hlavným cieľom je, aby mali čo najmenej stresu a neutrpeli žiadne zranenia.

„Boli by sme sami proti sebe, keby sme doniesli niekam uhynuté ryby. Keď vieme, že napríklad nádrž má prepravnú kapacitu 100 kg rýb, tak ich tam toľko dáme. Celková manipulácia a predaj rýb je prísne strážená veterinárnou správou,“ vysvetlil výkonný riaditeľ ZCHRS Milan Mazáň.

„Dnes si tiež nemáme dovolené chodiť kupovať živé sliepky na parkoviská či námestia. Nosiť ich domov v igelitových taškách ešte živé a potom im vykrúcať krky niekde doma v kúpeľni. Toto skutočne do 21. storočia nepatrí,“ reagoval Smrek.

Po živých rybách nie je dopyt

ZMOS plánuje rokovať o predaji živých rýb aj s obchodnými reťazcami. Tie však tvrdia, že sa im to neoplatí. „Zákazníci chcú najmä kuchynsky upraveného kapra. Aj predaj v celku sa výrazne znižuje. Predaj živých rýb nie je vôbec zákazníckym trendom,“ ozrejmil riaditeľ Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

„Odchádzame možno k nejakým zmrazeným spôsobom sem dovezeným rybám, ktoré nemajú taký veterinárny dohľad ako tie, ktoré máme my na Slovensku,“ skonštatoval tajomník Slovenského rybárskeho zväzu Bohuš Cintula.

Humánny pokrok tvrdí, že by bolo najlepšie, ak by mal každý chovný rybník v blízkosti miesto, kde by rybu rovno spracovali. Podľa rybárov je to však nereálne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko