Na hlavný obsah

Rýchlostná cesta R7 by mohla viesť z Bratislavy až do Lučenca, navrhuje minister Ráž

V Novohrade ju plánuje spojiť s R2.

Rýchlostná cesta R7 by mohla viesť z Bratislavy až do Lučenca, navrhuje minister Ráž
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Rýchlostná cesta R7 z Bratislavy cez južné Slovensko by mohla viesť až do Lučenca. S návrhom prichádza minister dopravy Jozef Ráž (nom. Smer-SD). V Novohrade ju plánuje spojiť s rýchlostnou cestou R2.

Pred tromi rokmi dobudovali R7 z metropoly až po obec Holice v dĺžke asi 30 kilometrov. Podľa šéfa rezortu dopravy sú rozpracované aj ďalšie úseky. „Už nám chýba sem po Lučenec 191 kilometrov. To znamená, že ešte máme pred sebou riadne veľa roboty,“ uviedol minister.

Z celkovo siedmich úsekov sú na tom lepšie štyri – od Holíc po Nové Zámky. „Na tých 191 kilometroch, ktoré nám chýbajú, bude až 170 mostov. To sa rátajú nielen tie priamo, ktoré sú na rýchlostnej ceste. Zaraďujeme tam aj tie mosty, ktoré budú rýchlostnú cestu križovať,“ doplnil Ráž.

Budovaniu rýchlostnej cesty R7 sa v relácii Správy :24 venovali redaktori Marína Opálková a Radovan Kondrlík:

„Doprava je enormná, cesty sú preťažené, takže privítame tú správu s radosťou a budeme veriť, že to aj bude pravda,“ uviedol primátor Nových Zámkov Otokar Klein.

„Plány na budovanie rýchlostných ciest, ktoré v budúcnosti spoja mesto Lučenec a región s inými časťami Slovenska, a tým zrýchlia plynulosť dopravy v danom úseku a bezpečnosť, vnímame, samozrejme, pozitívne. Aktuálne je však najdôležitejšie z nášho pohľadu dokončenie rýchlostnej cesty R2,“ zdôraznila hovorkyňa Lučenca Michaela Baboľová.

Prepojenie R7 a R2

Frekventovaný úsek R2 medzi Kriváňom a Mýtnou smerom na Lučenec by mali dokončiť na budúci rok. Celkové náklady odhadujú na takmer 236 miliónov eur. Juh Slovenska má ekonomický potenciál, tvrdí analytik, a pokračovanie R7 by regiónu pomohlo.

„Sú to kopce nie žulového charakteru ako sever Slovenska, takže by to bolo relatívne na kilometer diaľnic lacné. Ale zároveň je to oblasť, kde bude treba aj naprojektovať diaľnicu, aj to niečo stojí,“ vysvetlil ekonóm Viliam Páleník zo Slovenskej akadémie vied.

Koľko peňazí by si investícia vyžiadala, však rezort dopravy nespresnil. Zámer ministra Ráža je spojiť R7 s R2 neďaleko Lučenca. Keďže sú úseky od Nových Zámkov iba v štádiu príprav, je podľa neho predčasné hovoriť, kedy by sa mohlo začať s výstavbou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika