Na hlavný obsah

Vyšehradská štvorka je mŕtva, píše poľský denník. Poľsko podľa neho musí hľadať alternatívu

Reaguje na slovnú prestrelku predstaviteľov vlád.

Vyšehradská štvorka je mŕtva, píše poľský denník. Poľsko podľa neho musí hľadať alternatívu
Archívna snímka - Premiéri krajín Vyšehradskej štvorky, zľava slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), poľský premiér Donald Tusk, český premiér Petr Fiala a maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/Barbora Vizváryová

Vyšehradská štvorka (V4), slúžiaca pre posilnenú spoluprácu Poľska, Česka, Slovenska a Maďarska, je mŕtva. Napísal to poľský denník Rzeczpospolita na svojej internetovej stránke. Reagoval tým na slovnú prestrelku medzi maďarskou národno-konzervatívnou vládou a predstaviteľmi poľského proeurópskeho kabinetu.

Diplomatická roztržka medzi Budapešťou a Varšavou prepukla kvôli rozdielnemu postoju oboch krajín voči Rusku. „Najnovšiu ofenzívu proti Varšave Orbán začal neopodstatnenými obviňovaniami, že jasne protiruská politika poľskej vlády je výrazom pokrytectva, pretože Poľsko podľa šéfa maďarskej vlády zároveň kupuje ruskú ropu,“ pripomenula Rzeczpospolita.

Podľa poľského denníka situácia potom už len eskalovala. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó „opustil posledné zvyšky dobrého vychovania“ a dospel k záveru, že „sa poľská diplomacia norí do bažiny klamstiev“.

Išlo o reakciu na vyjadrenia šéfa poľskej diplomacie Radoslawa Sikorského. Podľa neho sa Maďarsko v EÚ dostalo do izolácie, pretože vedie „egoistickú politiku zbližovania s Ruskom a Čínou“. Námestník Sikorského Wladyslaw Bartoszewski zase odporučil Maďarsku, aby uvažovalo o odchode z EÚ a NATO, keď tieto organizácie tak nenávidí.

Zvrat po zmene vlády v Poľsku

Medzi Poľskom a Maďarskom do vlaňajšej zmeny pri moci vo Varšave, keď vládu národnokonzervatívneho Práva a spravodlivosti vystriedal proeurópsky kabinet Donalda Tuska, panovali dobré vzťahy.

Rzeczpospolita píše, že „nie je nič divné, že sa Poliaci, ktorí vlani na jeseň ukázali, ako sa dá od moci odsunúť nacionalistický populizmus, stali terčom čoraz väčšieho nepriateľstva zo strany Viktora Orbána a jeho kľučky“.

Pre Poľsko ostrý spor s Maďarskom znamená potrebu zmeny zahraničnej stratégie, uvádza Rzeczpospolita.

„Vyšehradská štvorka je mŕtva a je potrebné hľadať alternatívne riešenie,“ myslí si poľský denník.

Medzi možnosti spadá Weimarský trojuholník. Teda spolupráca Poľska, Nemecka a Francúzska. Tento formát však terazobmedzuje politická paralýza vo Francúzsku. Inou možnosťou je posilnenie spolupráce v regióne pri Baltskom mori alebo stávka na bilaterálne vzťahy, najmä s Českom alebo Nemeckom. Napísala Rzeczpospolita.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet