Na hlavný obsah

Ako v lese predísť neželanému stretnutiu s medveďom? V Kanade na to majú špeciálne zariadenia

Sledujú vďaka nemu už vyše 400 aljašských medveďov.

Ako v lese predísť neželanému stretnutiu s medveďom? V Kanade na to majú špeciálne zariadenia
Ilustračná snímka.

Ako v lese predísť neželanému stretnutiu s medveďom? Niekto na to ide puškou. Na severe Kanady, kde nie je núdza o ľadové medvede, zvolili menej fatálne riešenie – sledovacie zariadenia.

Výskumník Tyler Ross z Yorkovej univerzity v Toronte si od nich sľubuje vyriešenie dvoch problémov zároveň. Jednak sa ich využívaním dokáže zabrániť potenciálne nebezpečných stretnutí medveďa s turistom tak, aby obe strany mohli žiť svoj život v pokoji a zároveň vedci získajú lepšiu predstavu o pohybe a živote týchto krásnych zvierat.

Téme sa v relácii Dobré ráno, Slovensko venovala redaktorka Soňa Hagarová:

Kanadskí vedci pozorujú, že vzhľadom na ubúdanie arktického morského ľadu medvede trávia väčšiu časť roka v zelenšej časti súše. Tam sa zase pohybuje čoraz viac ľudí. Na srsť ľadových medveďov preto začali upevňovať malé sledovacie zariadenia veľké zhruba ako dlaň.

Zvieratá, ktoré sa zatúlajú priveľmi blízko k ľudským usadlostiam a komunitám na juhu Arktídy, odchytia. Následne im upevnia sledovacie zariadenie a opäť vypustia do prírody.

Vzhľadom na stavbu medvedieho tela nemôžu používať napríklad obojky. Mohol by byť priveľmi voľný alebo naopak priúzky, podľa toho, či je pred zimou alebo po nej. Ďalším riešením by bolo prepichnutie ucha, ako robia farmári kravám. Ale to je drastické a tiež ohrozujúce zdravie zvieraťa.

Zatiaľ sa v testoch najlepšie ukázal Sea Tracker, ktorý v priemere na medveďoch držal do 60 dní a umožnil veľmi presne určiť polohu zvierat s presnosťou na pár metrov. Vďaka nim už sledujú vyše 400 aljašských medveďov – a miestni sa im tak môžu bezpečne vyhnúť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet