Na hlavný obsah

S teplejším počasím rastie aj nápor turistov v Tatrách. Stráž vyzýva na rešpektovanie prírody

Nie každý sa k prírode správa ohľaduplne.

S teplejším počasím rastie aj nápor turistov v Tatrách. Stráž vyzýva na rešpektovanie prírody
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ideálne podmienky na horách pritiahli v piatok (5. 7.) do Nízkych Tatier množstvo turistov. Vysokohorskí chatári najväčší nápor ešte len očakávajú. Nie každý sa k prírode správa ohľaduplne. Stráž prírody apeluje na verejnosť, aby dbala na návštevný poriadok národného parku. 

Zatiaľ čo na juhu Slovenska v piatok teploty atakovali 30 stupňov Celzia, na hrebeni Nízkych Tatier bolo takmer o 20 stupňov menej. Väčšina turistov, ktorých sme stretli, zamierila do hôr na jednodňový výlet. No našli sa aj výnimky.

Pravá letná sezóna sa podľa vysokohorských chatárov práve začala. ,,Tento Československý sviatok Cyril a Metod, resp. Hus v Čechách spúšťa silnejší nápor turistov,“ uviedol chatár na Kamennej chate pod Chopkom Marcel Melicherčík.

Náporu na národné parky v Nízkych Tatrách sa v Správach RTVS venoval redaktor Jozef Kubánek:

,,Potom príde taký útlm do 15, júla, potom sa to začne rozbiehať a prelom júl, august býva veľmi silný,“ pokračoval chatár na Štefánikovej chate pod Ďumbierom Igor Fabricius.

S pribúdajúcimi turistami v národných parkoch však pribúda aj práca strážcom prírody. ,,Pomerne častým porušením predpisov je nelegálny vjazd alebo státie motorovým vozidlom, pohyb mimo značených turistických chodníkov,“ ozrejmil vedúci Odboru stráže prírody Správy Národného parku Nízke Tatry Dan Harťanský.

Obmedzený pohyb v národnom parku platí aj pre cyklistov. Pokuta sa pri nedodržaní pravidiel môže vyšplhať až do výšky 300 eur. Prispieť na rozvoj chránených území sa však dá aj inak.

Správa národného parku na viacerých miestach nainštalovala takéto nádoby na zber zálohovaných obalov. Zatiaľ ich turisti nájdu na Trangoške, v Demänovskej doline, Hiadeľskom sedle a na Kráľovej holi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny