Na hlavný obsah

Salt Lake City bude v roku 2034 opäť hostiť ZOH. Najväčšia športová udalosť sa do metropoly Utahu vráti po 32 rokoch

Chcú sa spoliehať na už existujúce športoviská.

Salt Lake City bude v roku 2034 opäť hostiť ZOH. Najväčšia športová udalosť sa do metropoly Utahu vráti po 32 rokoch
Biatlonový areál Soldier Hollow v Salt Lake City počas ZOH v roku 2002. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Americké stredisko Salt Lake City bude druhýkrát v histórii hostiť zimné olympijské hry. Delegáti 142. zasadnutia MOV v Paríži ho v stredu (24. 7.) potvrdili ako dejisko hier v roku 2034. V metropole Utahu sa tak ZOH uskutočnia opäť po 32 rokoch, predtým ich hostila v roku 2002.

Salt Lake City bolo jediný preferovaný kandidát, v júni ho na schválenie odporučila exekutíva Medzinárodného olympijského výboru. Spoliehať sa chce na existujúce športoviská, ktoré slúžili už počas ZOH 2002.

Na výstavbu nových tak nepotrebuje žiadne veľké finančné investície. Víziou kandidatúry bolo maximálne využiť kompaktnú koncepciu hier, opierajúcu sa o silnú verejnú a politickú podporu.

Všetky súťažné dejiska v roku 2034 by mali byť podľa prezentácie vzdialené do jednej hodiny jazdy od olympijskej dediny v priestoroch kampusu Utahskej univerzity. „Sme pripravení,“ vyhlásil v stredu v Paríži Fraser Bullock, šéf organizačného výboru kandidatúry Salt Lake City 2034, podľa ktorého je Utah hlavným mestom zimných športov v Severnej Amerike. Plán nevyžaduje žiadnu novú trvalú výstavbu, všetkých 13 športovísk už existuje.

„V roku 2002 Utah zúfalo potreboval olympiádu. Pomohlo nám to dostať sa na mapu, pomohlo nám to s ekonomickými výzvami i problémami v oblasti infraštruktúry. Tentoraz je to úplne iné. Myslím si, že olympijské hnutie potrebuje Utah. Už sme to raz dokázali a teraz máme šancu odvďačiť sa za to veľmi pozitívnym spôsobom,“ uviedol v Paríži guvernér Utahu Spencer Cox.

Salt Lake City sa pôvodne chcelo uchádzať o ZOH v roku 2030, ale napokon od toho upustilo vzhľadom na to, že termín bol príliš blízko letným olympijským hrám v roku 2028 v Los Angeles, pripomenula agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport