Na hlavný obsah

Samozber broskýň na juhu Slovenska je v plnom prúde, horúčavy prispievajú k ich dozrievaniu

Broskyňová sezóna potrvá približne do konca augusta.

Samozber broskýň na juhu Slovenska je v plnom prúde, horúčavy prispievajú k ich dozrievaniu
Samozber broskýň. Foto: STVR

V broskyňovom sade pri Nových Zámkoch začali so samozberom. Sad starý 24 rokov je už pre záujemcov o čerstvé plody pripravený.

Ovocinári pri Nových Zámkoch ešte nestihli zrátať škody po búrke a už sa pustili do otvorenia samozberu. Organizujú ho už niekoľko rokov. „Ľudia chodia väčšinou z blízkeho okolia, ale nájdu sa aj z Galanty, Šale, dokonca aj z Bratislavy,“ povedal vedúci sadu pri Nových Zámkoch Jaroslav Kopáč.

Vyše 30-stupňové teploty prispievajú k dozrievaniu broskýň, odrádzajú však samozberačov od návštevy sadu. Zopár odvážlivcov prekonalo aj horúčavy.

Samozberu broskýň sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka Marína Opálková:

„Samozrejme, že sa nám oplatí robiť samozber, pretože je to aj pre ľudí a aj nám sa to oplatí. Pretože nemáme náklady na zber a náklady na predaj máme minimálne potom,“ vysvetlil Kopáč.

So samozberom broskýň majú horšie skúsenosti v sade vo Dvoroch nad Žitavou. Broskyne nedozrievajú na stromoch naraz a tak je ich zber náročnejší. „Musíme broskyňový sad prejsť každý druhý deň. Tak to máme u nás nastavené, že jedeň deň zbierame vrchy a druhý deň zbierame spodky,“ vysvetlil ovocinár Peter Drobňák.

Samozber skúšali organizovať pred niekoľkými rokmi. Návštevníci však pri zbere neboli precízni, a tak sa to ovocinárom neoplatilo. Broskyňová sezóna potrvá približne do konca augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny