Na hlavný obsah

Šéf Slovenského národného divadla odvolal riaditeľku Baletu SND. Rezort kultúry tvrdí, že porušil pravidlá

Na pozícii je už nová tvár.

Šéf Slovenského národného divadla odvolal riaditeľku Baletu SND. Rezort kultúry tvrdí, že porušil pravidlá
Odvolaná riaditeľka Baletu SND Nina Poláková. Foto: STVR

Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička odvolal z funkcie riaditeľku Baletu SND Ninu Polákovú. Dôvody jeho rozhodnutia bližšie nekomentoval. Podľa ministerstva kultúry ide o porušenie štatútu SND, keďže tento krok s rezortom šéf divadla neriešil. Na pozícii je už nová tvár.

Nina Poláková bola členkou a prvou sólistkou Viedenského štátneho baletu. Riaditeľkou baletu SND bola od roku 2022. O odvolaní sa dozvedela na stretnutí s generálnym riaditeľom SND Matejom Drličkom. Dôvod, ktorý jej povedal, bola zlá atmosféra v súbore. Jeho nevôľu voči nej pociťovala od jeho odvolania z funkcie v roku 2022, keď Nina Poláková v divadle zostala.

Odvolaniu riaditeľky baletu SND Niny Polákovej sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Karolína Janičíková:

„Výsledky mojej práce sa zverejňovali vo výročných správach činnosti SND. Fakty a čísla vnímam ako výsledok práce, na ktorú ma do Baletu SND vymenovali,“ pokračovala Nina Poláková.

Ministerstvo na strane riaditeľky

Ministerstvo kultúry sa postavilo na stranu odvolanej šéfky baletu SND. Tvrdí, že generálny riaditeľ divadla Matej Drlička týmto krokom porušil štatút SND.

„Podľa môjho názoru je odvolanie šéfky Baletu SND Niny Polákovej neplatné. Týmto chcem ubezpečiť pani Polákovú, že tento právny úkon dôsledne zanalyzujeme a urobíme všetko pre nápravu protiprávneho stavu,“ myslí si generálny tajomník služobného úradu rezortu kultúry Lukáš Machala.

Generálny riaditeľ SND Matej Drlička dôvody verejnosti nespresnil. Podľa medializovaných informácií však malo ísť o manažérske pochybenia a či šikanu členov súboru. Riaditeľ SND sa sa vyjadril, že Nina Poláková sa neskôr zúčastnila na mediácii, kde sa snažili nájsť spoločné riešenie.

Problémy sa však podľa neho, naopak, zostrovali, čo ho viedlo k rozhodnutiu odvolať Ninu Polákovú z postu riaditeľky.

„Účelovo šírený naratív o šikane jednoznačne vyvrátila Komisia na prešetrenie podaní, ktorá bola účelovo zriadená na prešetrenie ojedinelej sťažnosti voči mojej osobe,“ podotkla odvolaná riaditeľka baletu SND.

Novým riaditeľom baletu SND je umelec Andrej Sukhanov, ktorý viac ako 20 rokov pôsobil ako manažér v košickom aj bratislavskom národnom divadle.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko