Na hlavný obsah

Šéfka americkej Tajnej služby: Atentát na D. Trumpa bol najväčším zlyhaním za posledné desaťročia

Niektorí republikáni ju vyzvali, aby odstúpila.

Šéfka americkej Tajnej služby: Atentát na D. Trumpa bol najväčším zlyhaním za posledné desaťročia
Riaditeľka americkej Tajnej služby Kimberly Cheatleová. Foto: TASR/AP

Atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa bol najväčším operačným zlyhaním Tajnej služby Spojených štátov za posledné desaťročia.

Podľa agentúry AP to v pondelok (22. 7.) pred výborom Snemovne reprezentantov amerického Kongresu povedala šéfka tejto služby, ktorá sa okrem iného stará o bezpečnosť prezidenta USA a ďalších významných osôb, Kimberly Cheatleová.

Útočník sa Trumpa pokúsil zastreliť 13. júla, keď bývalá hlava štátu a súčasný republikánsky kandidát do nadchádzajúcich prezidentských volieb rečnil k svojim priaznivcom na zhromaždení v meste Butler v štáte Pensylvánia. Bývalý prezident utrpel zranenie ucha, ale strelec zabil jedného z účastníkov podujatia a ďalších zranil.

Zlyhala a prijala zodpovednosť za útok

Cheatleová, ktorá v pondelok vypovedala pred výborom Snemovne reprezentantov pre dohľad a zodpovednosť, uviedla, že Tajná služba 13. júla „zlyhala“. Prijala však plnú zodpovednosť za udalosti toho dňa.

Americkí zákonodarcovia sa už skôr rozhorčene pýtali, ako sa strelec mohol dostať tak blízko k Trumpovi. Od bývalého prezidenta bol vzdialený približne 150 metrov. Niektorí členovia Republikánskej strany po útoku vyzvali Cheatleovú, aby odstúpila, čo Tajná služba odmietla.

Cheatleová podľa agentúry Reuters povedala, že Trump bol pred streľbou lepšie chránený. „Úroveň bezpečnosti poskytovaná bývalému prezidentovi sa zvýšila pred začiatkom kampane a naďalej sa zvyšovala s pribúdajúcimi hrozbami,“ uviedla šéfka tajnej služby. Dodala, že jej agentúra poskytla bezpečnosť na míting 13. júla na žiadosť Trumpovho tímu.

„Na podujatie 13. júla sme poskytli požadované údaje, požadované náležitosti,“ povedala Cheatleová. Odmietla však odpovedať na konkrétne otázky o Trumpových bezpečnostných plánoch vzhľadom na prebiehajúce interné vyšetrovanie.

Pondelkové vypočutie je len prvým, ktoré sa v súvislosti s atentátom uskutočnilo v americkom Kongrese. Šéf Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopher Wray vystúpi v stredu (24. 7.) pred iným výborom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet