Na hlavný obsah

Nečakaný hrdina. Anglicko poslal do finále gólom v nadstavenom čase Southgatov žolík

Angličania zabojujú o titul európskeho šampióna proti Španielsku.

Nečakaný hrdina. Anglicko poslal do finále gólom v nadstavenom čase Southgatov žolík
Ollie Watkins oslavuje gól v semifinále proti Anglicku. Foto: TASR/AP

Anglicko vyhralo semifinálový zápas ME v Nemecku proti Holandsku. Prvý gól zápasu padol už v 7. minúte, keď po individuálnej akcii skóroval Holanďan Simons. Radosť z gólu Oranjes prekazil v 18. minúte Harry Kane, keď po penalte vyrovnal skóre duelu.

Druhý polčas priniesol statický futbal bez výraznejších gólových príležitostí. Skóre dokázal zmeniť až striedajúci hráč Ollie Watkins v nadstavenom čase a poslal svoj tím do finále, v ktorom sa stretnú v nedeľu (14. 7.) o 21.00 so Španielskom, ktoré v semifinále porazilo Francúzov.

Holandsko – Anglicko 1:2 (1:1)

Góly: 7. Simons – 18. Kane (pen.), 90+1 Watkins (Palmer)

Holandsko: Verbruggen – Dumfries (90+3. Zirkzee), de Vrij, van Dijk (C), Aké – Schouten, Simons (90+3. Brobbey), Reijnders – Malen (46. Weghorst), Depay (35. Veerman), Gakpo

Anglicko: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka (90+3. Konsa), Mainoo (90+3. Gallagher), Rice, Trippier (46. Shaw) – Foden (81. Palmer), Bellingham – Kane (C) (81. Watkins)

Prvý polčas

V 7. minúte po chybe Angličana Declana Rica získal loptu Simons a zatiahol ju pred pokutové územie Anglicka, zaskočil Pickforda, ktorý nedokázal zakročiť a po individuálnej akcii Holanďan otvoril skóre zápasu.

Po inkasovanom góle sa Angličania snažili zvýšiť svoju útočnú aktivitu. Do hĺbky pokutového územia sa dostal Saka, zakončiť nedokázal. Lopta sa neskôr dostala ku kapitánovi Anglicka Kaneovi, ktorý mieril iba nad bránu. Pri jeho strele bol však faulovaný a po overení systémom VAR rozhodca nariadil penaltu. Loptu si na biely bod postavil Kane a tentoraz sa nemýlil a vyrovnal skóre zápasu v 18. minúte.

Do obrovskej šance sa v 23. minúte dostal Foden, ktorý už prekonal holandského brankára, ale toho na čiare zastúpil Dumfries a loptu vyrazil mimo troch žrdí.

Po polhodine hry sa k rohovému kopu dostali Holanďania. Po centri Simonsa sa k lopte dostal obranca Dumfries, mal na hlavičke gól, no lopta nakoniec trafila iba brvno anglickej brány. Dve minúty na to sa do dobrej pozície dostal Foden, jeho pekná strela však mierila tiež iba do žrde.

Po 40 minútach hry viedlo Anglicko aj vo väčšine štatistík. Loptu kontrolovalo v pomere 68:32 percent. Počet striel na bránu v prvom dejstve bol tiež v prospech Angličanov 3:1.

Druhý polčas

Angličania dominovali na lopte aj na začiatku druhého dejstva. Prvá pätnásťminútovka však priniesla statický futbal.

Do prvej výraznejšej príležitosti sa dostal v 65. minúte van Dijk. Po centri od Veermana si vnútri pokutového pásma spracoval loptu, no na jeho strelu dokázal zareagovať Pickford.

Po odohraní viac ako 30 minút druhého polčasu nemali Angličania ani jednu strelu na bránu. To sa pokúsili zmeniť v 79. minúte, keď Saka dorazil po rýchlej akcii loptu za holandského brankára. Verdikt rozhodcu o ofsajde však prekazil radosť anglického tímu.

Po odohraní 90 minút rozhodca nadstavil dve minúty, v ktorých anglickému trénerovi Southgatovi vyšlo striedanie. Palmer našiel na útočnej polovici krásnou prihrávkou striedajúceho Watkinsa, ktorý využil svoju príležitosť, v dôležitom momente nezaváhal a poslal Anglicko do vedenia 2:1. Skóre sa už do konca duelu nezmenilo. Španieli sa vo finále stretnú s Angličanmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport