Na hlavný obsah

Spoznali sme prvého finalistu ME. Španieli po rýchlom góle Francúzska otočili skóre zápasu a tešia sa z postupu

O štvrtý majstrovský titul zabojujú proti Anglicku alebo Holandsku.

Spoznali sme prvého finalistu ME. Španieli po rýchlom góle Francúzska otočili skóre zápasu a tešia sa z postupu
Na snímke hráči Španielska oslavujú postup do finále. Foto: TASR/AP

Španielsko vyhralo prvý semifinálový zápas ME v Nemecku proti Francúzsku a stalo sa prvým finalistom šampionátu. Na svojho súpera si ešte musí počkať. Vo finále v nedeľu (14. 7.) o 21.00 h. sa stretne s jedným z dvojice Anglicko a Holandsko.

Francúzom sa podarilo otvoriť skóre stretnutia už v 9. minúte po góle Kola Muaniho. Išlo o prvý francúzsky gól z hry na tomto šampionáte. Na gól dokázali Španieli odpovedať v 21. minúte. Loptu do brány poslal mladík Lamine Yamal, ktorý sa zároveň stal najmladším strelcom v histórii ME. Skóre stretnutia sa znova menilo po necelých štyroch minútach a Španielsko otočilo stav duelu zásluhou individuálnej akcie Olma na 2:1.

V druhom polčase gól nepadol, Španieli Francúzsko nepustili do vyložených šancí a postupujú do finále ME.

Španielsko – Francúzsko 2:1 (2:1)

Góly: 9. Kolo Muani (Mbappé) – 21. Yamal (Morata), 25. Olmo

Španielsko: Simón – Navas (58. Vivian), Fernández, Laporte, Cucurella – Rodri, Ruiz – Yamal (90+3. Torres), Olmo (76. Merino), Williams (C) (90+4. Zubimendi) – Morata (76. Oyarzabal)

Francúzsko: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, Hernández – Kanté (62. Griezmann), Tchouaméni, Rabiot (62. Camavinga) – Dembélé (79. Giroud), Kolo Muani (62. Barcola), Mbappé (C)

Prvý polčas

Španieli mohli ísť do vedenia už v piatej minúte. Mladík Yamal nacentroval loptu do pokutového územia Francúzov, kde našiel hlavu Ruiza, ten však hlavičkoval len nad brvno. Na španielsku aktivitu dokázalo Francúzsko odpovedať v 9. minúte. Mbappé našiel pred bránou Kola Muaniho, ktorý dorazil loptu do brány a strelil úvodný gól zápasu.

V 21. minúte bol stav stretnutia už vyrovnaný. Postaral sa o to španielsky mladík Lamine Yamal, ktorý krásnou strelou poslal loptu do francúzskej brány. Prekonal tým historický rekord a stal sa najmladším strelcom majstrovstiev Európy.

Necelé štyri minúty na to Španielsko otočilo stav stretnutia na 2:1, keď Dani Olmo zakončil svoju individuálnu akciu z vnútra pokutového územia.

Po takmer 40 minútach hry bol pomer držania lopty celkom vyrovnaný v pomere 58:42 v prospech Španielska. Do konca prvého polčasu sa už nič zásadné neudialo. Španieli ho vyhrali aj v pomere celkových striel 5:3.

Druhý polčas

Španieli vstúpili do druhého polčasu aktívne. Smerom k francúzskej bráne sa rozbehol Williams, no brankár Maignan dokázal zakročiť.

Francúzi dokázali pohroziť v 53. minúte po rohu Dembélého. K hlavičke sa dostal Tchouaméni, loptu poslal do stredu brány, kde bol dobre postavený brankár Simón.

Do dobre vyzerajúcej šance sa po hodine hry dostalo Francúzsko. Dembele prihral do pokutového územia, kde sa k lopte dostal Mbappé, kde dokázal znova zakročiť španielsky brankár.

Francúzsko sa v priebehu druhého polčasu snažilo zvýšiť svoju útočnú aktivitu. Po 30 odohraných minútach v druhom dejstve viedli na strely na bránu v pomere 2:0, no Španieli ich do vyloženejších šancí nepúšťali.

V druhom polčase rozhodca pridal päť nadstavených minút, počas ktorých Španieli kontrolovali hru a nedovolili Francúzom ohroziť ich bránu. Gól v druhom dejstve nepadol a Španielsko sa tak tešilo z postupu do finále ME v Nemecku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport