Na hlavný obsah

Severná Kórea položila pozdĺž hranice s Južnou Kóreou ďalšie desiatky tisíc mín

Severná a Južná Kórea zostávajú de facto vo vojnovom stave.

Severná Kórea položila pozdĺž hranice s Južnou Kóreou ďalšie desiatky tisíc mín
Ilustračná snímka hranice Južnej a Severnej Kórey. Foto: ČTK/AP/Lee Jin-man

Severná Kórea v poslednom čase položila desiatky tisíc nových mín pozdĺž medzikórejskej hranice, uviedlo v stredu (17. 7.) juhokórejské ministerstvo obrany. Juhokórejská armáda podľa agentúry AP varovala, že by záplavy mohli míny zaniesť na juhokórejské územie. V oblasti teraz silno prší.

Rozmiestňovanie mín či protitankových zábran je súčasťou posilňovania obrany hranice, na ktorom KĽDR pracuje od apríla. Okrem zabezpečenia hranice je cieľom týchto opatrení aj zabrániť severokórejským občanom v útokoch pred diktátorským režimom vedeným Kim Čong-unom do Južnej Kórey.

Velenie juhokórejskej armády vo vyhlásení uviedlo, že severokórejská armáda v prácach na hraniciach pokračuje, hoci utrpela značné straty pri zhruba desiatich explóziách a tiež v dôsledku horúčav, ktorým vojaci na hraniciach čelili.

Podľa odhadov je v 248 kilometrov dlhom a štyri kilometre širokom hraničnom pásme oddeľujúcom Kóreu rozmiestnených viac ako dva milióny mín. Experti pritom uvádzajú, že Soul ani Pchjongjang presne nevedia, koľko mín v pohraničnej zóne nastražili a kam.

Velenie juhokórejskej armády tiež v súvislosti so zintenzívnením severokórejských aktivít na hranici varovalo pred možnými provokáciami zo strany KĽDR. Okrem iného pred cezhraničnou streľbou. Juhokórejská armáda preto zvyšuje svoju pripravenosť.

Severná a Južná Kórea zostávajú od vojny z rokov 1950 až 1953 de facto vo vojnovom stave, pretože konflikt sa skončil len prímerím, nie podpisom mierovej zmluvy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet