Na hlavný obsah

Silné postavenie generálneho prokurátora na Slovensku naďalej vyvoláva obavy Bruselu

Zmieňuje to aj vo výročnej Správe o právnom štáte.

Silné postavenie generálneho prokurátora na Slovensku naďalej vyvoláva obavy Bruselu
Budova generálnej prokuratúry. Foto: STVR

Právomoc generálneho prokurátora zrušiť rozhodnutia vyšetrovateľov a prokurátorov naďalej vyvolávajú obavy Európskej komisie. Zmieňuje ju vo výročnej Správe o právnom štáte.

Prekáža jej, že sa proti takýmto rozhodnutiam nedá odvolať. Generálny prokurátor Maroš Žilinka tvrdí, že obavy pramenia z nepochopenia nášho ústavného systému.

Európskej komisii (EK) prekáža silné postavenie generálneho prokurátora v našom právnom systéme. Príkladom je známy paragraf 363 Trestného poriadku. Generálny prokurátor môže na jeho základe zrušiť obvinenie alebo rozhodnutie nižšie postaveného prokurátora.

„Neexistuje žiadna možnosť súdneho preskúmania takýchto rozhodnutí, ani žiadny iný opravný prostriedok,“ píše EK v správe.

Výhradám Európskej komisie sa v Správach venoval redaktor Jakub Horáček:

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vysvetľuje, že paragraf 363 sa využíva vtedy, keď vyšetrovateľ alebo prokurátor poruší zákon počas trestného procesu. Tvrdí, že účelom paragrafu je ochrana práv obvinených aj poškodených.

Keď generálna prokuratúra napríklad zruší obvinenie, podľa Maroša Žilinku to ešte neznamená, že policajti a prokurátori nemôžu pokračovať vo vyšetrovaní a podať obžalobu.

,,Obavy vyslovené zo strany Európskej komisie vychádzajú pravdepodobne z neznalosti alebo nepochopenia. Rozhodnutia generálneho prokurátora nezasahujú do súdnej moci, nenahrádzajú účinky rozhodnutia sudcu pre prípravné konanie a ani neodnímajú účinky súdnym rozhodnutiam, čo skonštatoval aj Ústavný súd Slovenskej republiky,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

Zrušenie špeciálnej prokuratúry

Európska komisia je znepokojená aj zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Tvrdí, že sme doposiaľ na Slovensku nenašli za špeciálnu prokuratúru náhradu.

„Jasne pomenovala, že nebude dochádzať k riadnemu stíhaniu korupčných káuz, ktoré sa týkajú vyššie postavených verejných činiteľov. To je asi najväčšia obava, zmena, ktorú komisia v tejto správe vyjadruje,“ hovorí právnička, riaditeľka OZ Via Iuris Katarína Batková.

Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, vysvetľuje, prečo bol Úrad špeciálnej prokuratúry dôležitý pre komisiu. „Pre zabezpečovanie finančných záujmov, aby peniaze z európskeho rozpočtu neboli predmetom korupcie a nejakých nekalých procesov,“ priblížil Šucha.

Generálny prokurátor tvrdí, že všetky prípady vrátane tých, ktoré súvisia s plnením medzinárodných záväzkov, plynule prešli na krajské prokuratúry.

„Do pôsobnosti krajských prokuratúr ako štátnych orgánov v sústave prokuratúry patria aj nové veci. Takto budú naše medzinárodné záväzky na úseku trestného postihu trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy Európskej únie, korupčných trestných činov a nadnárodnej organizovanej trestnej činnosti zabezpečené,“ skonštatovala Drobová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko