Na hlavný obsah

Trenčianska fakultná nemocnica odmieta tvrdenia o kolapse kardiológie, oddelenie vraj riadne funguje

Viacerí kardiológovia mali podať výpovede.

Trenčianska fakultná nemocnica odmieta tvrdenia o kolapse kardiológie, oddelenie vraj riadne funguje
Na snímke ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Foto: TASR/Pavol Zachar

Fakultná nemocnica (FN) v Trenčíne odmieta tvrdenia o kolapse kardiologického oddelenia v súvislosti s výpoveďami lekárov. Deklarovala, že chod kardiológie a riadne poskytovanie zdravotnej starostlivosti sú zabezpečené. Uviedla to na sociálnej sieti.

„Prijali sme výpovede štyroch lekárov, pracujúcich na čiastočný úväzok, ktorí úhrnne predstavujú 1,4 lekára. Dotknutým lekárom aktuálne plynie výpovedná lehota v zmysle Zákonníka práce, a teda zotrvajú na pracovisku do jej uplynutia, pričom v júli 2024 už nastúpili na kardiologické oddelenie na pracovný pomer traja lekári,“ poznamenala.

Nemocnica dodala, že nemocnica má prísľub nástupu na kardiologické oddelenie aj ďalších lekárov. O situácii zdravotnícke zariadenie komunikuje aj s rezortom zdravotníctva.

„Chod kardiologického oddelenia je zabezpečený, starostlivosť o zdravie pacientov s akútnym koronárnym syndrómom nie je ohrozená a tak ako doposiaľ je poskytovaná zabehnutým systémom s pomocou vysokošpecializovaných pracovísk – Kardiocentra v Nitre a Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici,“ dodalo.

Súčasnú situáciu na kardiologickom oddelení kritizovala opozícia. Poukázala na to, že riaditeľ trenčianskej nemocnice Michal Plesník mal odvolať primára kardiológie bez udania dôvodu, čo malo podľa nich viesť k výpovediam ďalších lekárov. FN Trenčín reagovala, že ukončeniu pracovného pomeru primára predchádzala dohoda zainteresovaných strán.

Výzva opozície ministerke Dolinkovej

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) chce iniciovať mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru pre zdravotníctvo, ak ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) do konca týždňa nepredstaví riešenie situácie kolabujúceho kardiologického oddelenia vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne.

V utorok (23. 7.) o tom informoval poslanec parlamentu Oskar Dvořák (PS). Podľa neho už podali výpovede viacerí kardiológovia. Upozornil, že zdravotná starostlivosť v regióne je ohrozená.

„V Trenčíne kolabuje špičkové kardiocentrum a priamu zodpovednosť má ministerka Dolinková. Jej nominant na čele nemocnice vyhodil primára, ktorý sa na Slovensko vrátil z Nemecka a pritiahol so sebou ďalších šiestich kardiológov. Ohrozené sú životy pacientov a Slovensko môže prísť aj o týchto odborníkov, ktorí už zvažujú odchod z krajiny,“ uviedol.

Dvořák poukázal na to, že pri dojazde do polhodiny je šanca na prežitie pri infarkte vysoká, no po kolapse kardiocentra v Trenčíne by pacientov z regiónu museli voziť do Bratislavy, Nitry, Martina či Banskej Bystrice. Dojazd by sa mohol predĺžiť o viac ako hodinu.

„Ide o mimoriadne vážny problém, ktorý ohrozuje naozaj zdravie občanov, stoviek tisíc občanov, ktorí sú v Trenčianskom samosprávnom kraji,“ skonštatoval. PS preto vyzvalo ministerku, aby do konca týždňa predstavila konkrétne riešenia vzniknutej situácie.

„Ak do konca týždňa nebudeme od ministerky počuť jasné kroky, ako zachráni kardiologickú starostlivosť v Trenčianskom kraji, tak začneme zbierať podpisy na zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre zdravotníctvo v tejto téme. Ak ministerka nebude chcieť odpovedať takto samostatne, tak my si ju predvoláme pred výbor aj spolu s riaditeľom nemocnice,“ dodal poslanec.

Reakcia ministerstva zdravotníctva

Chod kardiologického oddelenia vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne je aktuálne plynule zabezpečený. Uviedlo to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Odmieta preto tvrdenia opozície súvisiace s výpoveďami lekárov na oddelení.

„Vedenie rezortu je od prvej chvíle, keď sa objavili správy o výpovediach kardiológov, v intenzívnom kontakte s vedením tamojšej nemocnice. Ako už informovala aj FN Trenčín, ide o výpovede štyroch lekárov, ktorí úhrnne predstavujú výkon 1,4 lekára,“ priblížili z komunikačného odboru rezortu.

Počas plynutia výpovednej lehoty je situácia stabilizovaná a chod kardiologického oddelenia vo FN Trenčín je plynule zabezpečený. V júli tohto roku nastúpili na predmetné oddelenie traja lekári a zároveň nemocnica rokuje o nástupe ďalších lekárov,“ dodali.

Vedenie trenčianskej nemocnice podľa ministerstva situáciu aktívne rieši. „S MZ SR komunikuje o postupoch, ktoré majú jediný cieľ a to, aby bola pre všetkých zabezpečená dostupná zdravotná starostlivosť,“ dodali z odboru.

KDH chce odvolať riaditeľa

Opozičné KDH žiada ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD), aby odvolala riaditeľa Fakultnej nemocnice v Trenčíne Michala Plesníka. Kritizuje ho za súčasnú situáciu spojenú s výpoveďami lekárov na kardiologickom oddelení v nemocnici.

Upozorňuje na ohrozenie zdravotnej starostlivosti v trenčianskom regióne, informovala o tom hovorkyňa hnutia Lenka Kovár.

Kresťanskí demokrati poukázali na to, že Plesník mal odvolať primára kardiológie trenčianskej nemocnice bez udania dôvodu.

„Ohrozil tým chod celého oddelenia. Táto politicky motivovaná výmena totiž viedla k výpovediam viacerých lekárov so skúsenosťami zo zahraničia, čo spôsobilo, že je ohrozená kardiologická zdravotná starostlivosť pre pacientov s akútnym koronárnym syndrómom v celom trenčianskom regióne,“ skonštatovali.

KDH okrem odvolania riaditeľa apeluje aj na vyriešenie situácie na oddelení. V prípade, že k náprave urýchlene nedôjde, chce na pôde parlamentu zvažovať ďalšie kroky. „Plnú zodpovednosť za situáciu v trenčianskej nemocnici nesie pani ministerka,“ podotkol poslanec parlamentu František Majerský (KDH).

SaS chce konkrétne riešenia

Opozičná SaS žiada ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD), aby predstavila konkrétne riešenia aktuálnej situácie na kardiologickom oddelení. Uviedol to poslanec parlamentu za SaS Tomáš Szalay.

„Ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou dosadený riaditeľ Fakultnej nemocnice Trenčín s chabým odôvodnením odvolal z funkcie primára kardiológie Petra Blaška, následkom čoho mali na protest podať výpovede ďalší lekári z oddelenia,“ skonštatoval na sociálnej sieti.

Szalay verí, že situácia na oddelení nebude mať negatívne dôsledky na pacientov. Šéfka rezortu musí podľa jeho slov prebrať zodpovednosť za svojho nominanta na poste riaditeľa zdravotníckeho zariadenia.

Nápravu žiada aj LOZ

Lekárske odborové združenie (LOZ) žiada vedenie Fakultnej nemocnice v Trenčíne a Ministerstvo zdravotníctva SR, aby vyriešili súčasnú situáciu na kardiologickom oddelení v zdravotníckom zariadení.

Chce, aby si vedenie nemocnice priznalo chybu a požiadalo lekárov o stiahnutie výpovedí. Prípadne, aby ministerstvo odvolalo riaditeľa a sfunkčnilo oddelenie. TASR o tom v utorok informoval šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský.

Za problém na oddelení nesú podľa jeho slov zodpovednosť riaditeľ nemocnice Michal Plesník a ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

„Súčasný stav nás o to viac mrzí, že vďaka dlhoročnej práci LOZ sa na Slovensko vracajú špičkoví lekári zo zahraničia a práve pre takéto pochybenia manažmentu nemocnice hrozí, že viacerí lekári trenčianskeho kardiocentra odídu naspäť do nemocníc v Nemecku, kde predtým pôsobili,“ podotkol.

Obáva sa negatívnych dosahov na pacienta. Slovenské zdravotníctvo podľa Visolajského potrebuje intervenciu premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko