Na hlavný obsah

Škody spôsobené dieťaťom alebo zlodeji pripravení na vašu neprítomnosť počas dovolenky. Čo všetko preplatí poisťovňa?

Poisťovne radia, ako si zabezpečiť dom pred odchodom.

Škody spôsobené dieťaťom alebo zlodeji pripravení na vašu neprítomnosť počas dovolenky. Čo všetko preplatí poisťovňa?
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Mnohí rodičia poznajú situáciu, keď im vyčerpaná dovolenka nedovoľuje venovať sa počas prázdnin deťom, a tak ich musia nechať doma samé. Kreativita detí bez dozoru nepozná hraníc a nezriedka môže vyústiť do nehody. Závisí od veku detí, či poisťovňa takéto škody preplatí. Viac sme zisťovali v relácii RTVS Peniaze.

„Určite škody, ktoré spôsobia, podľa praxe poisťovní, už deti na druhom stupni základnej školy alebo na strednej škole, by sme určite hradili. Teda aj škody, ktoré spôsobia priamo v domácnosti,“ ozrejmila hovorkyňa poisťovne Uniqa Beata Lipšicová.

„Ale môže sa stať, že takáto škoda môže spôsobiť následné škody susedovi. Či už ide o požiar alebo zabudnú uzavrieť vodovodný kohútik a vytopia susedov, tak z poistenia zodpovednosti príslušníkov domácnosti sú takéto škody hradené,“ dodala.

Preplácajú poisťovne škody spôsobené deťmi? A ako chrániť dom pred krádežami? Zisťovali sme v relácii RTVS Peniaze:

Podľa Beaty Lipšicovej v prípade, ak by sme nechali doma škôlkarov alebo úplne malé deti, poisťovňa môže nehodu označiť za nedbanlivosť a pravdepodobne bude problém s poistným plnením.

Deti nie sú jedinou prázdninovou hrozbou našich domácností. Cez leto sú v akcii aj zlodeji. „Ide o poistenie stavby, to znamená nehnuteľnosti, či už ide o dom, alebo byt a poistenie domácnosti,“ informovala riaditeľka odboru komunikácie spoločnosti Allianz Lucia Strnad Muthová.

Ozrejmila, že poistenie domácnosti sú všetky hnuteľné veci, ktoré tam máme a počas sťahovania si berieme so sebou. „Okrem poistenia odporúčame aj starostlivosť a dohľad susedov nad vaším bytom alebo domom. To znamená vyberanie schránky, aby nebolo jasné, že už dlhšie sa v byte či dome nenachádzate,“ poradila Strnad Muthová.

„Tak isto kontrolu domácnosti, otváranie dverí, dnes už vieme, že zlodeji si často označujú dvere skoro neviditeľnými vlákienkami, aby vedeli, či sa dvere otvorili v posledných dňoch, alebo nie. Je to jasný indikátor toho, že do bytu nikto nechodí a majú príležitosť doňho preniknúť, ukradnúť niečo alebo poškodiť,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika