Na hlavný obsah

Škody spôsobené silnými búrkami vo Zvolene a okolí budú odstraňovať ešte niekoľko dní

Pri obci Trnava Hora strom spadol na vlak.

Škody spôsobené silnými búrkami vo Zvolene a okolí budú odstraňovať ešte niekoľko dní
Ilustračná snímka odstraňovania škôd po búrke. Foto: STVR

Zvolen a okolie v stredu (17. 7.) zasiahli silné búrky. Veľké množstvo zrážok spôsobilo záplavy na cestách. Hasiči odstraňovali popadané stromy a pomáhali pri odčerpávaní vody. Búrka nespôsobila väčšie materiálne škody, popadané stromy však budú odstraňovať ešte niekoľko dní.

Vo Zvolene spôsobila búrka problémy hlavne na sídlisku Západ. „Zatopených bolo niekoľko ulíc. Veľká vďaka patrí hasičskému záchranárskemu zboru, ktorého pracovníci veľmi promptne zareagovali a uvoľnili upchaté vpusty, čím voda mohla odtekať a situácia sa relatívne veľmi rýchlo dostala do normálu,“ uznal hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.

V Banskobystrickom kraji v stredu počas celého dňa zasahovali hasiči dvanásťkrát.
„Išlo o odstraňovanie popadaných a naklonených stromov z cestných komunikácií, odčerpávanie vody zo zaplavených domov a pivníc. Celkom zasahovalo 45 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru na 14 kusoch hasičskej techniky,“ uviedla hovorkyňa KR HaZZ v Banskej Bystrici Júlia Zeleňáková.

Situácii po silných búrkach vo Zvolene a okolí sa v Správach venoval Dominik Veľas:

Strom spadol na vlak

Hasiči pomáhali aj približne kilometer od obce Trnava Hora v okrese Žiar nad Hronom. Po búrke tam na vlak spadol strom. Rušňovodič utrpel poranenie hrudníka. Viaceré stromy popadali aj vo Zvolene, našťastie nikoho nezranili.

„Od skorého rána sú všetci pracovníci mestského komunálneho strediska v teréne, aby odstraňovali likvidovali škody práve napáchané zlomenými popadanými stromami,“ dodal Svatuška.

Pre škody po búrke je uzatvorené aj pracovisko Technickej univerzity vo Zvolene Arborétum Borová hora. Rozsiahlou zbierku drevín každý rok navštívia tisíce turistov. „Smršť nám poškodila mnoho drevín. Je to veľmi vzácny materiál pozbieraný v podstate z celého Slovenska, k tomu ani už tak nedostaneme. Myslím, že máme aj nejaké náhradné, ale neviem, či všetko nahradíme,“ skonštatoval riaditeľ Arboréta Borová hora Ivan Lukáčik.

Popadané stromy budú odstraňovať niekoľko dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny