Na hlavný obsah

Školenia o hygienickom minime v gastrosektore by mohli vyzerať inak. Zodpovednosť by prebrali vedúci zamestnanci

Hotelieri a ministerstvo chce odstrániť administratívnu záťaž.

Školenia o hygienickom minime v gastrosektore by mohli vyzerať inak. Zodpovednosť by prebrali vedúci zamestnanci
Ilustračná snímk.a Foto: STVR

Školiť o hygienickom minime by mohli pracovníkov bez kvalifikácie aj vedúci zamestnanci v reštauráciách. Navrhuje to rezort cestového ruchu. Opatrenie by malo zjednodušiť zamestnávanie ľudí v gastrosektore, ktorý sa po pandémii stále nespamätal. Aktuálne v ňom chýba viac ako 10-tisíc ľudí.

Hotelieri vysvetľujú, že situáciu im komplikuje zdĺhavé školenie ľudí o hygienickom minime, ktoré v súčasnosti zabezpečuje úrad verejného zdravotníctva.

„Pri rýchlejšie obrátkovom personále ľudí, ktorí sa viac striedajú, a to sú naozaj také pozície ako umývač riadu, je veľmi neefektívne pre zamestnávateľov ešte financovať nejakým spôsobom dovzdelávanie zamestnancov, aby to hygienické minimum mali,“ uviedla generálna riaditeľka Vienna House Easy Lucia Arbetová.

Ako by mohol vyzerať nový spôsob školenia zamestnancov v gastro prevádzkach zisťovala v Správach redaktorka Monika Maťová:

„Veľakrát je to veľmi demotivujúce pre pracovnú silu, ktorá môže nahradiť chýbajúce odborné vzdelanie, odbornú spôsobilosť. Aj pre zamestnávateľa je to istá komplikácia, musí uvoľniť toho zamestnanca. Veľakrát je tam jazyková bariéra, prejsť testom prvýkrát. Keď sa to nepodarí, ide o opakované pretestovanie,“ ozrejmil generálny riaditeľ Asociácie hotelov a reštaurácií SR Martin Novotný.

Rezort cestovného ruchu preto prichádza s novým návrhom. „Týmto prenášame zodpovednosť zaškoľovať o hygienickom minime na prevádzkovateľov, ktorí to môžu realizovať či už cez svojich vedúcich zamestnancov, ktorí takéto osvedčenie majú, alebo si zaškolenie zabezpečia externe,“ informoval štátny tajomník ministerstva cestovného ruchu a športu Marek Harbuľák.

Úrad verejného zdravotníctva je proti

Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) sa navrhované opatrenie nepozdáva. „Ak by sa podmienky uvoľnili, nemôžeme vylúčiť nárast alimentárnych nákaz,“ reagovala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Hotelieri i ministerstvo namietajú, že podmienky nikto rušiť nebude. Chcú len odstrániť administratívnu záťaž. „Tento návrh určite odstráni aj tie prekážky, ktoré sú niekoľko mesačné. Čiže toľko trvá, kým človek, ktorý má chuť pracovať v gastre, dokáže získať toto osvedčenie. A zároveň sa odbúra strašiak, ktorým test alebo školenie je,“ priblížil Harbuľák.

„Pretože každý máme na prevádzke expertov, ktorý sú vyškolení a vedia robiť garanta v danej prevádzke a preškoľovať si zamestnancov sami. Vieme tým ľuďom pripraviť testy a je to efektívne, je to rýchle, máme to priamo v ‚baráku‘,“ doplnila Arbetová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko