Na hlavný obsah

Skupine policajtov okolo Jána Čurillu hrozia roky za mrežami. Policajná inšpekcia obvinila aj bývalého prokurátora

Obvinení sú zo zneužívania právomocí.

Skupine policajtov okolo Jána Čurillu hrozia roky za mrežami. Policajná inšpekcia obvinila aj bývalého prokurátora
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vyšetrovateľ špecializovaného tímu na Úrade inšpekčnej služby obvinil bývalého šéfa NAKA Ľubomíra Daňka a vyšetrovateľov NAKA Pavla Ďurku a Jána Čurillu a bývalého prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Michala Šúreka. Informovala o tom hovorkyňa Úradu inšpekčnej služby Andrea Dobiášová.

„Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby obvinil štyri osoby z trestného činu zneužívanie právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva. Tri osoby, P.Ď., J.Č., a Ľ.D., sú obvinené v súvislosti s ich výkonom funkcie vyšetrovateľov NAKA Prezídia PZ a jedna osoba M.Š. v súvislosti s dozorom trestnej veci, ktorú dozoroval ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Obvineným môže hroziť trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov,“ uviedla hovorkyňa.

„Nikdy som nepochybil a ani nerozumiem, čo mi je kladené za vinu. Mal som vraj určovať, kto vykoná aký úkon, ale to mi vyplývalo z funkcie vedúceho pracovnej skupiny Očistec,“ uviedol Ľubomír Daňko na sociálnej sieti.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v októbri 2023 rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko