Na hlavný obsah

Slnečným a horúcim dňom odzvoní: Záver týždňa prinesie zmenu v počasí, platia aj výstrahy

Vyskytnúť by sa mohli aj búrky.

Slnečným a horúcim dňom odzvoní: Záver týždňa prinesie zmenu v počasí, platia aj výstrahy
Archívna snímka - Ženy s dáždnikmi v Bratislave. Foto: TASR/Dano Veselský

Horúce a slnečné dni vystrieda oblačnosť, zrážky a búrky. Zmena by mala nastať v piatok (2. 8.), nižšie teploty by sme mali pociťovať aj po zvyšok víkendu. Vyplýva to z predpovede Slovenského meteorologického ústavu (SHMÚ). V piatok by sa navyše mohli objaviť aj búrky.

Počasie sa vo štvrtok (1. 8.) na väčšine územia ponesie v duchu vysokých teplôt. Vo viacerých okresoch južného Slovenska dokonca platí výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami. V regiónoch západného a stredného Slovenska sa teplota môže vyšplhať na 33 až 34 stupňov.

Predpoveď počasia na štvrtok 1. augusta 2024.
Predpoveď počasia na štvrtok 1. augusta 2024.Foto: SHMÚ

Citeľný rozdiel však podľa predpovede prinesie piatok. Na väčšine územia má byť zamračené s teplotami maximálne do 28 stupňov. Na viacerých miestach sa navyše vyskytne dážď. SHMÚ vydal aj najnižšiu výstrahu pred búrkami, tie sa môžu vyskytnúť na celom území krajiny.

„Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch,“ uvádzajú meteorológovia vo výstrahe.

Nízke teploty ovplyvnia počasie aj v sobotu (3. 7.), zrážky by sa však mali vyskytnú už len na východnom Slovensku. Najvyššia teplota by mala dosiahnuť 26 stupňov. Nedeľa (4. 8.) by mala priniesť už vyššie teploty, oblačnosť by však mala pretrvávať. Najteplejšie by malo byť na juhozápade, do 30 stupňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko