Na hlavný obsah

Slováci platia za lieky stále viac. V porovnaní s okolitými krajinami je u nás ich spotreba vyššia

V roku 2023 sa na Slovensku spotrebovalo 161 mil. balení liekov.

Slováci platia za lieky stále viac. V porovnaní s okolitými krajinami je u nás ich spotreba vyššia
Ilustračná snímka liekov. Foto: Unsplash

Z najnovšej štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) vyplýva, že v roku 2023 sa na Slovensku spotrebovalo 161 mil. balení liekov. Z toho viac ako polovicu (58 percent) tvorili lieky vydané na predpis hradené z verejného zdravotného poistenia.

„Ak sa porovnávame, či už s okolitými krajinami alebo inými krajinami, tak je na Slovensku zvýšená spotreba liekov. Mohli by sem polemizovať, čo je dôvodom. Či je tá spotreba odôvodnená,“ uviedla viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

O téme sme sa v relácii Aktuálne :24 rozprávali s viceprezidentkou Slovenskej lekárnickej komory Miroslavou Snopkovou:

Čo sa týka voľnopredajných liekov, tak aj tam spotreba každoročne stúpa. Rovnako stúpa aj cena za balenie. „Kým počet kúpených balení takýchto liekov stúpol za posledných päť rokov o 10 percent, tak ich suma stúpla o viac ako 34 percent,“ hovorí Snopková.

Cena za lieky sa zvyšuje. Zároveň sa časť liekov preraďuje zo skupiny viazané na lekársky predpis do skupiny neviazané na lekársky predpis, vysvetlila Snopková. „Súvisí to s nástrojom, ktorý nazývame samoliečenie. Teda, aby pacienti prevzali istú mieru zodpovednosti za svoju liečbu. Najmä v prípade ľahšieho ochorenia,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko