Na hlavný obsah

Slovák Denis sa v Číne po vyše mesiaci prebral z kómy. Rodičia sa snažia o jeho prevoz na Slovensko vládnym špeciálom

Rodičia dodnes nevedia, čo sa synovi stalo.

Slovák Denis sa v Číne po vyše mesiaci prebral z kómy. Rodičia sa snažia o jeho prevoz na Slovensko vládnym špeciálom
Slovenský občan Denis leží v nemocnici v Číne. Foto: Slovenská televízia

Po vyše mesiaci sa prebral z kómy. Denis z Piešťan je dlhé týždne hospitalizovaný v Číne. Jeho rodičia sa snažia o to, aby ho vládnym špeciálom previezli na Slovensko. Pobyt v čínskej nemocnici stojí desaťtisíce eur a tie nemajú. Podľa ministerstva zdravotníctva možno prevoz vládnym špeciálom ani nebude potrebný.

Denis má 26 rokov. Je študentom jednej z univerzít v Hongkongu. Začiatkom júna sa vybral na výlet do Číny. Pravdepodobne sa tam zranil na eskalátoroch a potom dezorientovaný narazil do idúceho autobusu. Rodičia dodnes nevedia, čo sa synovi stalo. Chlapec upadol do bezvedomia. Po 39 dňoch sa prebral z kómy v čínskej nemocnici v Macau a otvoril oči.

„Pacient z Číny, ktorého by sme potrebovali previesť na Slovensko, sa aktuálne prebral, je pri plnom vedomí, prebiehajú aktuálne konziliárne vyšetrenia lekárov z Číny,“ informovala ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Prípadu zraneného Slováka v Číne sa v Správach venoval Silvester Roštár:

Telefonovali sme s otcom Denisa, ktorý je momentálne v Číne, aby bol synovi nablízku. Prisľúbil nám síce rozhovor, ale do uzávierky sa nám s ním nepodarilo spojiť.

Poistenie z Hongkongu neplatí

Denis má zdravotné poistenie v Hongkongu. V Číne však toto poistenie neplatí. Pobyt v nemocnici a celú liečbu tak musia platiť jeho rodičia z vlastného. Peniaze sa im míňajú. Preto žiadali úrady, aby po ich syna prišiel vládny špeciál.

„Pokiaľ bude možné, je tu možnosť, že by sa nemusel prevážať vládnym špeciálom. Ak to jeho zdravotný stav umožní, tak ho bude možné previesť na Slovensko aj bežnou komerčnou linkou,“ vyhlásila Dolinková.

„Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Pekingu poskytuje konzulárnu asistenciu občanovi SR hospitalizovanému na území Čínskej ľudovej republiky. Vrátane intenzívneho kontaktu s miestnymi úradmi a asistencie najbližším rodinným príslušníkom,“ zaznelo v stanovisku ministerstva zahraničných vecí SR.

Podľa odborníka by ľudia nemali zabúdať na poistenie, aby predišli zložitým situáciám v cudzine. Ak má človek zabezpečené zdravotné poistenie v krajine, v ktorej sa dlhodobo zdržiava, má si uzavrieť i cestovné poistenie na výlet do inej krajiny.

„Najväčší problém je jeho repatriácia ako zraneného späť na Slovensko. Bol tam dlhšie obdobie a v takom prípade je potrebné mať uzavreté komerčné cestovné poistenie, v rámci ktorého je repatriácia späť do vlasti poistená,“ uviedol odborný garant pre neživotné poistenie Pavol Michalec.

Keď dôjde k úrazu či inej neželanej situácii, spätne sa poistiť nedá. „Ideálne je mať slovenské zdravotné poistenie a v takom prípade si môže online hocikedy spraviť to cestovné poistenie len na dobu vycestovania do tej krajiny,“ dodal Michalec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet