Na hlavný obsah

Slovenské cesty brázdia autá bez povinného zmluvného poistenia. Pokuty im nemá kto posielať

Riziku sa vystavujú samotní vodiči nepoistených vozidiel.

Slovenské cesty brázdia autá bez povinného zmluvného poistenia. Pokuty im nemá kto posielať
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Po slovenských cestách jazdia mnohé autá bez povinného zmluvného poistenia. Upozornil na to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR. Štát nestíha všetkým previnilcom posielať pokuty.

Okresné úrady dostanú ročne približne 300-tisíc oznámení o vozidlách bez povinného zmluvného poistenia. Pokutu však dostane len malá časť majiteľov týchto vozidiel.

„Podkapitalizovanie ľudského stavu na okresných úradoch a absencia informačných systémov v konečnom dôsledku viedla k tomu, že sme z viac ako 1,8 milióna spisov vyriešili na okresných úradoch ani nie 36-tisíc,“ oznámil predseda NKÚ SR Ľubomír Andrassy.

Najvyšší kontrolný úrad považuje tieto zistenia za alarmujúce. „Len bezmála 44 percent všetkých právoplatných rozhodnutí bolo nakoniec aj vymožiteľných. Toto je úbohý príklad toho, ako si štát neplní svoje povinnosti,“ zhodnotil Andrassy.

Komplikáciám okolo povinného zmluvného poistenia sa venoval v Správach RTVS redaktor Erik Adamson:

„Uvedomujeme si nedostatky v súčasnom nastavení systému v oblasti ukladania pokút. Zefektívnenie systému je jednou z priorít nového generálneho riaditeľa sekcie verejnej správy MV SR Jaroslava Kmeťa,“ reagoval hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Riziku sa vystavujú samotní vodiči nepoistených vozidiel. „Ak motoristu zastaví policajná hliadka a nemá uzavreté povinné poistenie, čelí viacerým sankciám. V zmysle zákona o priestupkoch mu hrozí pokuta. Neznalosť zákona nikoho neospravedlňuje,“ upozornil hovorca Prezídia Policajného zboru SR Roman Hájek.

Ministerstvo pracuje na zmene zákona

Podľa zistení NKÚ až desať percent slovenských vozidiel nemá povinné zmluvné poistenie. V okolitých krajinách je toto číslo jedno percento. Polícia varuje, že okrem pokuty motoristom hrozí aj odobratie evidenčných čísiel.

Slovenská kancelária poisťovateľov tvrdí, že poisťovne na Slovensku vynakladajú dostatočné úsilie, aby pripomenuli motoristom ich povinnosť mať PZP.

„Poisťovne iniciatívne pripomínajú svojim klientom, že sú v omeškaní so zaplatením poistného – emailom, sms, či telefonicky. Predchádzajú tým, aby sa klienti nestali nepoistenými len z dôvodu pozabudnutia alebo nesprávnej platby,“ informovala vo vyjadrení Slovenská kancelária poisťovateľov.

Ministerstvo vnútra pracuje na zmene zákona o povinnom zmluvnom poistení. Zároveň zisťuje, ako systém vymáhania pokút funguje v okolitých štátoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko