Na hlavný obsah

Slovenského europoslanca Martina Hojsíka zvolili za podpredsedu Európskeho parlamentu

Spolu má EP 14 podpredsedov.

Slovenského europoslanca Martina Hojsíka zvolili za podpredsedu Európskeho parlamentu
Slovenský europoslanec Martin Hojsík (PS). Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenského europoslanca Martina Hojsíka z frakcie Obnovme Európu (RE) zvolili v utorok (16. 7.) v Štrasburgu poslanci Európskeho parlamentu (EP) za jedného zo 14 podpredsedov európskeho zákonodarného zboru.

Hojsík získal od europoslancov 393 hlasov, pričom na zvolenie mu ich stačilo 333. V prvom kole zvolili celkovo 11 podpredsedov, najviac hlasov (604) získala Sabine Verheyenová z Európskej ľudovej strany (EPP). Nasledovať bude druhé kolo hlasovania, obsadzovať sa budú ešte zvyšné tri miesta.

Tajná voľba

„Ide o tajnú voľbu a nič v nej nie je isté. Takže rozhodne som neočakával zvolenie v prvom kole ako samozrejmosť. Veľmi si vážim dôveru od kolegýň a kolegov. Výsledok ukazuje, že ako Progresívne Slovensko sme jasne ukotvení v strede toho, čo sa deje v Európe. Pomáhame tvoriť budúcnosť Európy a Slovenska a nesedíme niekde v kúte,“ povedal Hojsík bezprostredne po ohlásení výsledkov.

Podpredsedom EP bol Hojsík aj v predošlom funkčnom období od roku 2023, keď nahradil na tomto poste Michala Šimečku. Hojsík bude súčasťou predsedníctva EP, ktoré pozostáva z predsedu, 14 podpredsedov a štyroch kvestorov. Funkčné obdobie členov predsedníctva je dva a pol roka.

V predošlom funkčnom období pôsobil Hojsík aj vo výboroch pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) a pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM). V júnových eurovoľbách získal 89.084 prednostných hlasov, čo bolo približne o 61.000 viac ako v roku 2019.

Predsedníctvo je zodpovedné za bezproblémové fungovanie EP. Vypracúva napríklad predbežný návrh rozpočtu parlamentu a rozhoduje o administratívnych, personálnych a organizačných záležitostiach EP.

Podpredsedovia navyše v prípade potreby zastupujú predsedu EP – predsedajú plenárnym zasadnutiam alebo reprezentujú europarlament na rôznych slávnostiach či oficiálnych aktoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet