Na hlavný obsah

Slovenskej pšenice či repky olejnej bude menej. Celková úroda hustosiatych obilnín by mala byť o státisíce ton nižšia

Vyplýva to z odhadov Štatistického úradu SR.

Slovenskej pšenice či repky olejnej bude menej. Celková úroda hustosiatych obilnín by mala byť o státisíce ton nižšia
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Adriána Hudecová

Očakávaná celková úroda hustosiatych obilnín na úrovni 2,7 milióna ton by mala byť v porovnaní s minuloročnou definitívnou úrodou o takmer 460-tisíc ton nižšia. Na medziročnom poklese nad 14 percent sa podieľalo najmä významné zníženie pestovateľskej výmery pšenice.

Vyplýva to z prvého odhadu úrody, ktorý na základe informácií zozbieraných k 20. júnu spracoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celková osiata plocha hustosiatych obilnín bola 506 900 hektárov (ha), čo je o 43-tisíc ha menej ako vlani. Medziročný pokles osiatych plôch je na úrovni 7,8 percenta. Rovnako tak úroda repky olejnej by mala medziročne poklesnúť o 22 percent. Zozbierať by sa jej malo takmer 420-tisíc ton pri očakávanom výnose 2,95 tony z hektára.

Priaznivé počasie minulý rok podporilo úrodnosť a výnosy z hektára všetkých obilnín tak významne prekročili priemery posledných piatich rokov. Teplé jarné počasie aj tento rok síce umožnilo skoršie dozrievanie obilnín aj repky, ale intenzívne zrážky a striedanie teplôt pred tohtoročnou žatvou môžu nakoniec ovplyvniť celkovú úrodu.

Aj keď poľnohospodári očakávajú medziročný pokles úrody, výnosy z hektára by pri odhadovaných plodinách s výnimkou jačmeňa a repky mali prekročiť priemery za posledných päť rokov.

Menej pšenice

Najčastejšie pestovaná obilnina na Slovensku – pšenica, ktorá tvorí viac ako dve tretiny plôch hustosiatych obilnín, sa v tomto roku pestuje na ploche 349-tisíc ha. Ide o výrazný pokles výmery v porovnaní s minulým rokom (takmer o 14 percent).

Priemerný hektárový výnos by mal dosiahnuť 5,65 tony pšenice z hektára, čo je menej ako v roku 2023, keď výnosy dosiahli úroveň 6,12 tony z hektára. Je to však o 4,8 percena vyšší výnos, ako je päťročný priemer. Celková úroda pšenice by tak mala atakovať takmer dva milióny ton.

Celková úroda druhej najpestovanejšej hustosiatej obilniny, jačmeňa, by mala dosiahnuť 637-tisíc ton. Je to o 5,6 percenta viac než vlani. Bude to dôsledok medziročne väčšej osiatej plochy (výmera je vyššia o takmer 12 percent.

Priemerná očakávaná produkcia päť ton z hektára jačmeňa je o 0,3 tony nižšia ako vlaňajšia úroveň. Súčasne je približne na úrovni päťročného priemeru.

Viac ovsa a tritikali

Vyššie úrody sa očakávajú pri ovse a tritikale. Úroda ovsa by v tomto roku mohla dosiahnuť 35 400 ton, čo je o 74 percent viac ako v minulom roku.

Výrazný nárast úrody je zapríčinený nárastom osiatych plôch o takmer 21 percent na tohtoročnú úroveň 12 200 ha so súčasným nárastom hektárového výnosu. Ten sa očakáva na úrovni 2,9 tony z hektára. Ide o výnos, ktorý je vyšší ako vlaňajšia hodnota, súčasne je vyšší ako päťročný priemer.

Podobný nárast ŠÚ SR očakáva aj pri tritikale. Jeho výmera medziročne porastie o takmer 20 percent na úroveň 10 300 ha. Celková produkcia tejto obilniny by mala dosiahnuť úroveň 42 900 ton. To je medziročný nárast o 44 percent.

Osevná plocha raže sa medziročne výrazne znížila z 11 800 na 8 300 ha. Jej úroda by mala dosiahnuť 32 700 ton. To predstavuje 93 percent hodnoty vlaňajšej produkcie. Očakávaný výnos 3,94 tony z hektára je však vyšší v porovnaní s minulým rokom, ale aj s päťročným priemerom.

Očakávaná celková úroda repky olejky (ozimná a jarná spolu) na úrovni 420-tisíc ton predstavuje 78 percent úrovne produkcie z minulého roka. To je dôsledok mierneho poklesu osevných plôch (o 4 percentá), ale najmä nižšieho hektárového výnosu 2,95 tony z hektára (medziročne menej o 18 percent). Súčasne je to o 0,2 tony z hektára menej, ako bol priemer posledných päť rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika