Na hlavný obsah

Slovensko nebude bojkotovať maďarské predsedníctvo v Rade EÚ, uistil Pellegrini maďarského prezidenta

Nevidí na to dôvod.

Slovensko nebude bojkotovať maďarské predsedníctvo v Rade EÚ, uistil Pellegrini maďarského prezidenta
Prezident SR Peter Pellegrini (vľavo) a maďarský prezident Tamás Sulyok. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Prezident Peter Pellegrini na štvrtkovej (18. 7.) návšteve Maďarska potvrdil, že Slovensko nebude bojkotovať maďarské predsedníctvo v Rade Európskej únie.

Maďarského prezidenta Tamása Solyoka uistil, že sa zástupcovia vlády SR budú aktívne zúčastňovať na aktivitách, ktoré budú organizované maďarskou stranou počas ich predsedníctva.

„Chcem veľmi jasne povedať, že Slovenská republika sa nebude počas predsedníctva Maďarska v Rade EÚ zúčastňovať alebo pridávať k akýmkoľvek aktivitám smerujúcich k bojkotu maďarského predsedníctva,“ povedal Pellegrini.

Svoj postoj vysvetlil tým, že na bojkot nevidí dôvod. „Nevidíme dôvod na to, aby sme pre suverénny postoj vlády jednej z členských krajín EÚ a jej predsedu mali konať len preto, že sa niekomu nepáči jej konanie,“ vysvetlil.

Dodal, že si nemyslí, že niekoho treba trestať len pre to, lebo sa snaží o dialóg. „Slovenská republika tak ani robiť nebude,“ skonštatoval.

Budúcnosť V4

Zároveň súhlasil s pozíciou maďarského prezidenta, že formát Vyšehradskej štvorky (V4) je životaschopný projekt.

„Som presvedčený, že sa V4 aj v týchto turbulentných a náročných časoch, keď sa v niektorých otázkach s členskými krajinami V4 rozchádzame v názoroch, musí vrátiť k tomu pôvodnému, prečo vznikla,“ povedal.

Prezident Peter Pellegrini svojmu maďarskému náprotivku na spoločnom rokovaní tiež potvrdil svoj úmysel mať poradcu pre menšinové otázky z radov predstaviteľov maďarskej komunity žijúcich na Slovensku. Verí, že jeho meno bude môcť predstaviť na jeseň.

Pozrite si záznam vyhlásenia prezidentov Slovenska a Maďarska:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko