Na hlavný obsah

Slovensko naďalej trápia búrky. Meteorológovia varujú pred krúpami a prudkým lejakom

Počasie spôsobilo aj komplikácie v doprave.

Slovensko naďalej trápia búrky. Meteorológovia varujú pred krúpami a prudkým lejakom
Búrka postupujúca zo západu cez Poprad. Foto: TASR/Adriána Hudecová

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil v niektorých okresoch Žilinského a Banskobystrického kraja stupeň výstrahy pred búrkami z prvého na druhý. Informoval o tom na svojom webe.

Druhý stupeň výstrahy platí vo štvrtok (11. 7.) do 17.00 h v okresoch Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Veľký Krtíš, Zvolen, Žiar nad Hronom, Dolný Kubín, Martin, Ružomberok, Turčianske Teplice a Žilina.

Búrky môžu podľa SHMÚ v týchto okresoch sprevádzať krúpy, prudký lejak s intenzitou do 30 milimetrov v priebehu polhodiny a s nárazmi vetra do 85 kilometrov za hodinu.

Najnižší stupeň výstrahy platí do 20.00 h v celom Žilinskom a Banskobystrickom kraji. Tiež vo väčšine okresov Trenčianskeho kraja a v okresoch Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves a Levice.

Búrky spôsobili na časti Slovenska vo štvrtok aj komplikácie v doprave. Zelená vlna STVR hlási, že napríklad medzi Valaskou Dubovou a Likavkou je na ceste veľa vody, blata a konárov.

SHMÚ naďalej upozorňuje vo viacerých okresoch najmä severného Slovenska aj na možný výskyt prívalovej povodne. Druhý stupeň hydrologickej výstrahy pred prívalovou povodňou je aktuálne vydaný v okresoch Dolný Kubín, Veľký Krtíš a Lučenec. Okrem toho platia v časti Slovenska vo štvrtok aj výstrahy pred vysokými teplotami.

Pre okres Prievidza platí do 17.00 h hydrologická výstraha druhého stupňa. „Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ informuje SHMÚ s tým, že sprievodné povodňové javy sa môžu vyskytnúť aj mimo tokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko