Na hlavný obsah

V Slovenskom raji hlásia rapídny pokles turistov. Odrádza ich aj strach z medveďov

V turistickom stredisku na Podlesku majú poloprázdny kemp.

V Slovenskom raji hlásia rapídny pokles turistov. Odrádza ich aj strach z medveďov
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Hoteliéri v Slovenskom raji hlásia rapídny pokles turistov. O prepade hlavnej turistickej sezóny hovoria aj predajcovia suvenírov, či majitelia gastro prevádzok. Tvrdia, že sú za tým nižšie ceny v zahraničí, ale aj strach turistov z medveďov.

V turistickom stredisku na Podlesku majú poloprázdny kemp, parkovisko, bufety, či reštaurácie. Takýto nástup hlavnej turistickej sezóny si podnikatelia ani obec Hrabušice nepredstavovali. 

Poklesu turistov v Slovenskom raji sa v Správach venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

“Som vo svojej prevádzke každý deň. Zbehnem sa pozrieť aj do kempingu. Čo sa počtu týka, tipujem možno aj o 50 percent menej stanov aj s karavanmi ako minulý rok o takomto čase,“ hovorí majiteľ bufetu na Podlesku Samuel Zamiška.

“Keď sme prišli niekedy ráno na pol ôsmu, na ôsmu, tak už bolo plné parkovisko ľudí. Dnes, keď prídem na deviatu, je tu možno 20, 30 áut,“ pridáva sa predavačka zo stánku so suvenírmi.

Obavy z medveďov

“Zákazníkov je menej. Väčšina ľudí navštevuje najprv zahraničné, prímorské lokality a až potom sa zastavia v Slovenskom raji,“ dodáva Zamiška.

Podľa miestnych je za nižším počtom turistov v Slovenskom raji aj obava, že sa na túre stretnú s medveďom. “Množia sa telefonáty na našu obec, kde sa ľudia pýtajú, že či je bezpečné ísť do Slovenského raja, či nestretnú náhodou medveďa,“ tvrdí zástupca starostu obce Hrabušice Ladislav Novotný.

Na výskyt medveďov sa pýtajú najmä Poliaci, Česi, ale i Slováci. “Roklina vytvára prirodzenú pascu pre medveďa. Medveď nemá prečo do rokliny vojsť, on vie, že tam nenájde poživeň,“ hovorí Novotný.

Podnikatelia v Slovenskom raji sú sklamaní, že v top sezóne prichádzajú o zisky. „Cestoval som nedávno po Rumunsku. Tam tých medveďov majú. Treba dúfať, že sa ľudia spamätajú a skôr ich to pritiahne ako odpudí od Slovenského raja,“ povedal ubytovateľ v Slovenskom raji Dušan Bábel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny