Na hlavný obsah

V Slovenskom raji sprístupnili dve nové jaskyne. Lákajú atraktívnou lokalitou, vhodné sú aj pre deti

Sú blízko parkoviska a detskej ferraty.

V Slovenskom raji sprístupnili dve nové jaskyne. Lákajú atraktívnou lokalitou, vhodné sú aj pre deti
Slovenský raj ponúka dve novootvorené jaskyne. Foto: STVR

V Slovenskom raji nedávno sprístupnili dve menšie jaskyne. Oficiálne nazývané Skalné diery 1 a 2, sú v turistickom stredisku na Čingove len pár desiatok metrov od parkoviska, v blízkosti detskej ferraty. Jaskyne sú prístupné pre všetkých.

Zo zákona je jaskyňou priestor v zemskej kôre, hlbší ako dva metre. Ak nie je v rozpore s ochranou prírody, môžu do nej vstúpiť aj bežní turisti. Tak sa to deje od začiatku prázdnin aj v dvoch malých jaskyniach na Čingove.

Novosprístupneným jaskyniam v Slovenskom raji sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

„Jedna má 13 metrov a druhá má 31 metrov. Ony sú v ďalších častiach veľmi úzke, takže len tých prvých pár metrov je možné nejakým spôsobom prejsť. Hlavne pre deti je to zaujímavé, lebo na tú ich výšku, je to akurát,“ skonštatoval zástupca riaditeľa Správy NP Slovenský raj Peter Olekšák.

Prístup k jaskyniam nie je jednoduchý. S vhodnou obuvou to zvládne takmer každý, podobne ako väčšinu roklín v Slovenskom raji. „Také špecifikum, čo v roklinách nie je, tak tu si treba dávať pozor na hlavu,“ podotkol Olekšák.

Apelujú na dodržiavanie pravidiel

Správa jaskýň eviduje na území Slovenského raja vyše 700 jaskýň. Verejnosti je prístupných šesť z nich. Medzi nimi aj tieto dve na Čingove. Správcovia národného parku na ľudí apelujú, aby v nich dodržiavali základné pravidlá.

„Nie je tu možné rozkladať si oheň, nechávať tu odpadky, alebo púšťať si tu hudbu, alebo tu organizovať nejakú párty,“ pripomenul Olekšák.

Aj tieto jaskyne v dávnej minulosti obývali ľudia aj zvieratá. Zlá správa pre hľadačov pokladov znie, že v nich nenájdu nič. Jaskyne na Čingove miestni poznajú. Jeden z aktivistov v Slovenskom raji ich chcel v minulosti zatraktívniť tým, že by do nich umiestnil repliky neandertálcov. Doteraz sa mu to ale nepodarilo.

„Chcel som urobiť v jaskyni také, ako niekedy žili jaskynní ľudia. Treba chcieť a peniaze treba,“ dodal aktivista Karol Dzúrik.

Okrem Dobšinskej ľadovej jaskyne, dvojice novosprístupnených jaskýň na Čingove, môžu turisti navštíviť aj Zelenú jaskyňu na juhu raja i jaskyne v Kláštornej rokline a na Havranej skale.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny