Na hlavný obsah

STVR prinesie divákom a poslucháčom vysielanie z olympijských hier v Paríži

Kompletný program odvysiela výhradne na stanici :Šport.

STVR prinesie divákom a poslucháčom vysielanie z olympijských hier v Paríži
Spln mesiaca vychádza za olympijskými kruhmi visiacimi z Eiffelovej veže. Foto: TASR/AP

V piatok (26. 7.) sa otváracím ceremoniálom začnú olympijské hry v Paríži. Slovenská televízia a rozhlas ponúkne divákom už tradične televízne a rozhlasové vysielanie počas celého trvania olympiády, ktoré bude možné sledovať na televíznom okruhu :Šport a vo vysielaní Rádia Slovensko.

Športoví fanúšikovia nájdu všetky dôležité informácie, vrátane priamych prenosov, aj na webe verejnoprávneho telerozhlasu.

Olympijské hry Paríž 2024 začínajú už o pár dní a diváci si tento výnimočný športový sviatok budú môcť pozrieť exkluzívne vo vysielaní Slovenskej televízie a rozhlasu. Ide o najväčšie športové podujatie tohto roka a tomu zodpovedajú aj prípravy náročného olympijského vysielania.

„Prípravy prebiehajú už niekoľko mesiacov, pretože uzávierky termínov prvých objednávok na služby v dejisku, napríklad na ubytovanie akreditovaných pracovníkov, boli v takmer ročnom predstihu pred olympiádou. Momentálne dolaďujeme posledné grafické elementy,“ povedal poverený vedením Sekcie športu Pavol Gašpar.

„Pre nás, ako vysielateľa, je letná olympiáda určite najnáročnejším športovým podujatím. Je to ako simultánne bežiace majstrovstvá sveta v 45 športoch,“ dodal.

Kompletný olympijský program odvysiela Slovenská televízia výhradne na programovej službe :Šport. „Na :Športe budeme vysielať olympiádu 24 hodín denne. Od začiatku ranných súťaží až do skončenia večerných ponúkneme divákom čo najviac obsahu naživo,“ priblížil Pavol Gašpar.

„Našou absolútnou prioritou budú športy so slovenskou účasťou. Napríklad vďaka Richardovi Turymu sa budeme prvýkrát venovať na väčšej ploche skejtbordingu. Následne si vyberáme tradičné olympijské ťaháky, ako sú plávanie, atletika, či turnaje v palubovkových športoch. Ďalšou z radu priorít sú finálové disciplíny či zápasy, aby sme ukázali čo najviac olympijských víťazov naprieč športami,“ ozrejmil.

Špeciálne formáty

Program bude doplnený aj o špeciálne formáty. Diváci sa môžu tešiť na Športové štúdiá, ktoré sa budú primárne venovať slovenskej reprezentácii v Paríži. Pripravené sú aj špeciálne vydania so športovými expertami pri prenosoch zo športov, kde má slovenská reprezentácia najvyššie šance na medaily.

Vyslovene spravodajským formátom bude Olympijský denník, kde diváci dostanú informačný súhrn aj zo športov, z ktorých nebude možné odvysielať priame prenosy. Slovenská televízia a rozhlas pokračuje aj v úzkej spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom. Vo svojom vysielaní ponúkne každý deň 10-minútový súhrn z diania na Olympijskom festivale na Kuchajde.

Komentátorskú zostavu priamo v dejisku tvoria Marcel Merčiak, Pavol Gašpar, Ľuboš Hlavena, Vladimír Genda, Alfonz Juck, Stanislav Ščepán, Peter Zagiba, Martin Pohanič a Tomáš Košec.

Nebudú chýbať ani experti. Najmä slovenským športovcom sa budú priamo v dejisku venovať reportéri Slovenskej televízie Patrik Mitas, Samuel Brečka, Tomáš Zagiba, Ivan Janko a Tomáš Batiz. Hlavnými tvárami olympijského vysielania z bratislavského štúdia budú osvedčení moderátori Oľga Konečná a Tomáš Kotlárik. V štúdiových vstupoch sa budú moderátori spájať naživo s našimi reprezentantmi, trénermi a inými členmi slovenskej olympijskej výpravy.

„Do Paríža nás cestuje 37, ďalšie desiatky kolegov nechávame v Mlynskej doline. Tí, ktorí zostanú doma, nie sú len podporným tímom pre olympiádu, ale musia sa postarať aj o odvysielanie prenosov napríklad z predkôl európskych pohárových súťaží, čo je ďalšia ťažisková časť letného športového vysielania Slovenskej televízie,“ vysvetľuje Pavol Gašpar.

Vysielanie Rádia Slovensko

Olympijské hry v Paríži budú výrazne rezonovať aj vo vysielaní Rádia Slovensko. Slovenský rozhlas posiela do metropoly Francúzska päťčlenný rozhlasový tím v zložení Matúš Čunderlík, Svetlana Barátová, Zlatica Mokrá, Adam Bohuš a Martin Kaigl.

Redaktori budú priamo z dejiska podujatia informovať predovšetkým o výkonoch a výsledkoch slovenských olympionikov, a to prostredníctvom živých vstupov, rozhovorov so športovcami, s členmi realizačných tímov či s vedením slovenskej výpravy na OH. Nebude chýbať zákulisná publicistika, zaujímavosti a analýzy.

V prípade zaujímavého výsledku, či medailového úspechu našich reprezentantov, budú do vysielania zaradené aj živé vstupy z jednotlivých olympijských športovísk. Olympijské štúdio bude priamo z Paríža zásobovať vysielanie Rádia Slovensko aktuálnymi sumármi v Rádiožurnáloch a v Športžurnále. Olympijské vysielanie doplnia živé vstupy do hodinových správ a počas celého dňa i v rámci prúdového vysielania. 

Na projekt OH vo vysielaní Slovenskej televízie a rozhlasu sa teší aj zástupca generálneho riaditeľa Igor Slanina. „V Slovenskej televízii a rozhlase je na OH všetko starostlivo pripravené. Všetci sú tu veľkí profesionáli. Som presvedčený, že tie dlhoročné skúsenosti, ktoré kolegovia zo Sekcie športu majú, sa pretavia do vysoko profesionálneho spracovania a sprostredkovania olympijských výkonov pre divákov a poslucháčov,“ skonštatoval.

„Ako vždy u nás doma, televízor bude zapnutý veľmi často. Určite si nestihnem pozrieť úplne všetky športy, ale čo sa podarí, to si rád doma odsledujem. Našim športovcom prajem, nech si to užijú a nech vybojujú pre Slovensko veľa medailí. Všetci im v tom budeme veľmi držať palce,“ dodal Slanina.

Už teraz je dostupná aj špeciálna podstránka na webe verejnoprávneho vysielateľa, na ktorej diváci nájdu informácie o našej olympijskej reprezentácii, aktuálne informácie z diania v Paríži, kompletný program olympiády a priebežné výsledky ako aj živé vysielanie. Všetky športové prenosy, ktoré budú odvysielané v televíznom vysielaní budú dostupné aj na webe, a to v najvyššom možnom rozlíšení Full HD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport